fbpx

Angajații Oficiului Avocatului Poporului o acuză pe Moloșag de declarații calomnioase și cer Parlamentului să fie trasă la răspundere

Angajații Oficiului Avocatului Poporului o acuză pe Natalia Moloșag de declarații calomnioase și cer Parlamentului să fie trasă la răspundere. Anunțul a fost făcut prin intermediul unei declarații semnate de mai mulți membri ai instituției.

Amintim că miercuri, 1 decembrie, Natalia Moloșag a declarat că „odată cu preluarea funcției de Avocată a Poporului, o parte din angajați au refuzat să o ajute la intrarea în mandat, iar informațiile apărute în presă ar fi un act de răzbunare din partea funcționarilor care și-au dat demisia”.

În același context, fosta Avocată a Poporului a a criticat dur modul de administrare a instituției, apreciind negativ activitatea Oficiului Avocatului Poporului în perioada anterioară numirii sale în funcție.

„Avocatul Poporului nu a probat în nici un fel aceste acuzații și nici nu are cum să le probeze. Încercarea de a prezenta lucrurile în atare manieră este un gest de disperare pentru a sustrage atenția opiniei publice de la adevăratele abateri pe care le-a comis domnia sa prin implicarea unei persoane neangajate oficial nu doar în activitatea instituției, dar și în luarea unor decizii importante referitoare la aceasta.

Spre deosebire de Avocatul Poporului, funcționarii Oficiului Avocatului Poporului și cei care și-au dat demisia din cauza atmosferei din instituție în ultimele două luni pot oferi multe detalii despre modul de administrare a acesteia cu participarea așa numitului „asistent personal ” al Ombudsmanului, Dumitru Godorog. Nimeni dintre funcționari nu a sabotat-o pe Natalia Moloșag, dimpotrivă, în realitate ea a ignorat comunicarea cu cea mai mare parte dintre angajați(…)

Ridicole sunt de-a dreptul învinuirile privitoare la starea avariată a sediului Oficiului Avocatului Poporului deoarece conducerea instituției pe parcursul celor peste 20 de ani de activitate a făcut zeci de demersuri către autorități la acest subiect, iar regretatul Mihail Cotorobai a apelat chiar și la Comisarul CoE pentru drepturile omului, solicitându-i sprijinul în soluționarea acestei probleme (…)

Considerăm că Natalia Moloșag a demonstrat prin acțiunile și declarațiile sale că nu poate și nu are dreptul să fie Avocat al Poporului, funcție care implică competențe excepționale, calități morale deosebite și reputație ireproșabilă. Natalia Moloșag s-a discreditat în totalitate și prin orice zi de activitate în funcția de Avocat al Poporului îi aduce instituției grave prejudicii de imagine.

Aceasta nu doar a implicat Oficiul Avocatului Poporului într-un imens scandal, dar a afectat încrederea oamenilor în institutul Avocatului Poporului, care trebuie să fie unul total independent de orice influențe și ingerințe din exterior. Or, prin oferirea asistentului său cu antecedente penale a posibilității de a lua decizii din numele său, Natalia Moloșag a neglijat în cel mai sfidător mod unul dintre principiile de bază ale funcționării unei Instituții Naționale pentru Drepturile Omului. Prin admiterea ca persoane străine să intre în penitenciare, Avocatul Poporului a compromis și Consiliul pentru Prevenirea Torturii, al cărui președinte este Natalia Moloșag.

Din considerentele enunțate, solicităm Parlamentului să ia atitudine, potrivit Legii nr.52, față de situația creată, pentru a restabili funcționalitatea instituției, încrederea beneficiarilor și partenerilor în aceasta. Orice acțiuni de intimidare, răfuială care vor fi luate față angajații Oficiului Avocatului Poporului semnatari ai prezentei Declarații le vom aprecia ca și răzbunare pentru avertizarea de integritate”, se arată în declarație.

ZUGO amintește că Avocata Poporului Natalia Moloșag a anunțat că astăzi, 2 decembrie, a depus cererea de demisie în Parlamentul R. Moldova.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button