fbpx

Amenzile pentru neglijarea măsurilor de prevenire a epidemiilor se micșorează. Sumele care vor trebui achitate

Amenzile aplicate pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire şi/sau combatere a bolilor epidemice, precum și a măsurilor de sănătate publică, stabilite de autorități, vor fi micșorate. Parlamentul a votat, astăzi, 20 noiembrie, proiectul de lege în acest sens în lectură finală.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Persoanele fizice care vor încălca regulile impuse vor fi sancționate cu amendă maximă de 5000 de lei, comparativ cu suma de 25.000 de lei actualmente. Persoanele juridice vor trebui să achite cel mult 35.000 de lei, comparativ cu 75.000, conform prevederilor anterioare.

Totodată, persoana sancţionată anterior va putea fi amendată pentru săvârşirea repetată a aceleiași contravenţii, pe parcursul aceluiaşi an calendaristic. În acest caz, persoanele fizice vor achita până la 25.000 de lei, iar cele juridice – cel mult 75.000.

De asemenea, urmează să fie micșorată și amenda pentru prezentarea intenționată a unor date false, incomplete sau refuzul de a prezenta informațiile necesare pentru completarea fișei epidemiologice. În acest caz sancțiunea va constitui cel mult 7500 de lei, comparativ cu 25.000, conform prevederilor mai vechi.

Serviciul de presă a Legislativului precizează că, în urma acestor modificări, sancțiunile vor fi proporționale cu fapta săvârșită, iar constituționalitatea cadrului legal va fi restabilită. Totodată, în acest fel se va da posibilitate agenților constatatori să aplice în continuare amenzile pentru încălcarea măsurilor de prevenire a pandemiei.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button