fbpx

Aflarea temporară a ucrainenilor pe teritoriul R. Moldova a fost prelungită cu încă 90 zile

Miercuri, 18 mai, în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), a fost aprobată dispoziția conform căreia a fost prelungită aflarea temporară a cetățenilor ucraineni pe teritoriul Republicii Moldova cu încă 90 zile, suplimentar la cele 90 zile prevăzute în legea 200/2010.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Respectiv, Ministerul Afacerilor Interne subliniază că pe perioada stării de urgență, se permite șederea pe teritoriul Republicii Moldova a cetățenilor ucraineni și membrilor de familie ai acestora, care au intrat în RM în perioada stării de urgență, din data de 24 februarie, precum și cei care se aflau legal în RM la data instituirii stării de urgență. Conform prevederilor dispoziției comisiei CSE, cetățenilor ucraineni li s-a extins dreptul de aflare temporară pe teritoriul RM, pe o perioada de 180 zile, fără obligativitatea obținerii permisului de ședere.

Totodată, angajatorii care vor dori să încadreze în câmpul muncii cetățeni ucraineni, nu vor mai fi obligați să includă în contractul de muncă, drept salariu minim admisibil, suma salariului mediu pe economie, care pentru acest an constituie 9900 lei.

Anterior, cetățenii ucraineni care doreau să se angajeze în câmpul muncii și să obțină dreptul de ședere provizorie în scop de muncă, conform legii, trebuiau să prezinte un set de documente, printre care contractul de muncă, valoarea caruia nu trebuia să fie mai mică decât salariul mediu pe economie. Conform deciziei CSE de astăzi, pentru cetățenii ucraineni se exclude această obligativitate.

O altă facilitare pentru cetățenii ucraineni care doresc să obțină permisul de ședere în scop de muncă, constituie anularea taxei de stat în valoare de 1440 lei.

Aceste modificări vin să faciliteze acordarea dreptului de ședere tuturor cetățenilor ucraineni, precum și să faciliteze procesul de angajare a acestora în câmpul muncii.

Articole asemănătoare

Back to top button