fbpx

Acele ceasornicelor se vor muta cu o oră înainte: Când va trece R. Moldova la ora de vară

Republica Moldova va trece la ora de vară în noaptea de sâmbătă spre duminică, 27 spre 28 martie 2021. Sistemul orei de vară şi de iarnă presupune o ajustatare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară şi toamnă. La ora de vară, ceasul se dă înainte cu o oră (ora 3:00 devine ora 4:00), în timp ce la ora de iarnă operațiunea e inversă, ceasurile se dau înapoi cu o oră și ora 4:00 devine ora 3:00.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Trecerea la ora de vară 2021 se va face în ultimul weekend din luna martie, adică în noaptea de 27 spre 28 martie, când ceasurile se dau înainte cu o oră, ora 4:00 devenind ora 3:00.

În perioada orei de vară, diferenţa dintre ora oficială a Republicii Moldova şi Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore (față de două ore, în timpul orei de iarnă).

Introducerea orei de vară a avut ca scop creșterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui și a fost extrem de avantajoasă pentru cei care lucrau pe vremuri în agricultură, scrie digi24.

În ciuda faptului că s-a vorbit foarte mult, începând de anul trecut, că se renunță la schimbarea orei, decizia definitivă nu a fost încă luată, așa încât cel puțin anul acesta și la anul se va continua această practică.

Cât mai continuă schimbarea orei?

Comisia Europeană a propus renunţarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa, oferind statelor membre libertatea de a decide, odată pentru totdeauna, dacă doresc să aplice în mod permanent ora de vară sau de iarnă. Ar urma ca începând din anul 2021 să se renunţe la schimbarea orei de vară şi de iarnă în Uniunea Europeană.

Statele care decid să menţină permanent ora de vară vor face ultima modificare în acest sens în ultima duminică din martie 2021, iar cele care preferă să rămână la ora de iarnă (ora standard) vor face modificarea finală în ultima duminică din octombrie 2021.

Ţările Uniunii Europene trebuie să informeze Comisia asupra alegerii lor până anul viitor în aprilie, apoi să se coordoneze cu executivul blocului comunitar pentru ca deciziile individuale să nu afecteze funcţionarea pieţei unice.

Anterior, autoritățile de la Chișinău au anunțat că Republica Moldova va renunța la schimbarea orei odată ce o va face și Uniunea Europeană.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button