fbpx

A fost prezentată Strategia Energetică Moldova 2050: crearea unui sector energetic competitiv și durabil

În cadrul conferinței de presă susținută joi, 24 noiembrie, a fost prezentat Conceptul Strategiei Energetice Moldova 2050. Conceptul reprezintă un document de politici în care este redată viziunea Guvernului și care stabilește prioritățile în sectorul energiei către mijlocul secolului, ținând cont de provocările actuale globale și din regiune.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Republica Moldova își propune, pentru următorii ani, să asigure independența energetică a țării și aprovizionarea cetățenilor cu energie accesibilă – atât ca sursă, cât și preț.

Avem un scop clar: crearea unui sector energetic competitiv și durabil. Moldova are nevoie de un plan pentru a face din energie o sursă de dezvoltare economică și nu o povară la buzunarul cetățeanului și a mediului de afaceri.” Declarația a fost făcută de vicepremierul Andrei Spînu, în cadrul conferinței de presă, împreună cu secretarul de stat pe domeniul energetic, Constantin Borosan, unde a fost prezentat proiectul.

Documentul va avea la bază cinci obiective strategice:

  • sporirea securității energetice;
  • dezvoltarea unor piețe energetice competitive și integrarea regională;
  • promovarea eficienței energetice;
  • dezvoltarea energiei regenerabile durabile;
  • protecția consumatorilor.

De asemenea, Constantin Borosan a subliniat că principiul de bază al strategiei, aplicat și la nivelul Uniunii Europene, este eficiența energetică. Printre măsurile luate în considerare pentru alinierea Republicii Moldova la standardele europene se numără: promovarea eficienței energetice în clădiri și a conceptului de clădiri cu energie aproape zero; îmbunătățirea utilizării surselor de energie regenerabilă în mediul construit; și promovarea eficienței energetice în sectorul transporturilor.

Avem 27 de ani la dispoziție să ne schimbăm direcția țării în domeniul energetic. Avem timp suficient să trecem Moldova la un consum de energie mai eficient, mai eco și mai puțin costisitor. Trebuie să facem acest lucru pentru copiii și nepoții noștri. Este obligația morală să ne câștigăm independența energetică”, a concluzionat Andrei Spînu.

Articole asemănătoare

Back to top button