fbpx

A fost aprobată vaccinarea anti-COVID-19 cu doza a treia. Cine poate să beneficieze de ea

Începând cu ziua de 29 noiembrie în Republica Moldova începe vaccinarea anti-COVID-19 cu doza booster și doza suplimentară. Imunizarea cu a treia doză va fi disponibilă doar pentru anumite categorii de persoane care prezintă un risc sporit de dezvoltare gravă a bolii.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Ce reprezintă doza suplimentară?

Doza suplimentară reprezintă a treia doză de vaccin și se administrează persoanelor a căror sistem de apărare nu este suficient de puternic. Potrivit unor dovezi, după aplicarea a două doze de vaccin, unele persoane nu dezvoltă un răspuns imun pentru a lupta cu COVID-19.

Cine poate beneficia de doza suplimentară?

  • Pacienți oncologici
  • pacienții după transplant de organe
  • pacienți cu imunodeficiențe severe
  • persoane cu infecția HIV

Această doză de vaccin ar trebui să fie administrată la un interval de 28 de zile până la trei luni după finalizarea schemei primare de vaccinare (doza a doua de vaccin)

Administrarea dozei suplimentare de vaccin se face doar la recomandarea medicului curant care supraveghează acești pacienți și poate fi administrat același tip de vaccin cu care s-a imunizat pacientul prima dată, excepție face doar vaccinul Johnson&Johnson pentru care nu există încă dovezi științifice privind necesitatea unei doze suplimentare.

Ce reprezintă doza booster?

Doza booster se administrează persoanelor care au încheiat schema primară de vaccinare.

„Scopul principal al dozei booster este prevenirea cazurilor grave și a deceselor, mai puțin prevenirea infectării”, a menționat secretara de stat Svetlana Nicolăescu, în cadrul unei conferințe susținute miercuri, 24 noiembrie.

Cine poate beneficia de doza booster?

  • Persoanele care prezintă un risc sporit de a face forme grave și unele categorii profesionale
  • personalul medical (inclusiv farmaciști, medici rezidenți)
  • persoanele adulte cu vârsta mai mare de 60 de ani
  • persoanele adulte de peste 18 ani care prezintă comorbidități
  • personalul din cadrul centrelor de plasament
  • asistenții sociali comunitari
  • angajații din sistemul de educație
  • personalul din cadrul serviciilor sociale

Doza booster este administrată la un interval de cel puțin șase luni pentru vaccinurile pentru care schema primară este cu două doze și la interval de două luni pentru vaccinurile care se administrează într-o singură doză. Pot fi aplicate atât scheme cu același tip vaccin, cât și scheme încrucișate. De exemplu, cei care au administrat primele doze de AstraZeneca pot administra a treia doză tot de AstraZeneca, dar pot și Pfizer sau alt tip de vaccin.

De doza booster pot beneficia și cetățenii Republicii Moldova care și-au administrat primele doze peste hotarele țării.

„Din punct de vedere științific, nu se recomandă doza booster la populația generală, la adulți și tineri sănătoși. Pe viitor, nu excludem că vom extinde aceste categorii”, a explicat Nicolăescu cu privire la aplicarea dozei booster pentru populația generală.

Referitor la călătoriile internaționale, Svetlana Nicolăescu a specificat că, la ora actuală, niciun stat european nu condiționează necesitatea de a prezenta dovada dozei booster pentru a putea intra pe teritoriul țării.

Doza suplimentară și doza booster urmează a putea fi administrate de luni, 29 noiembrie 2021.

De asemenea, secretara de stat a menționat că săptămâna viitoare urmează să fie livrat primul lot de vaccin Moderna. Acesta va fi livrat prin intermediul platformei COVAX, în număr de 50.000 de doze.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button