fbpx

70% din roada de floarea-soarelui a fost pierdută. Ce spun producătorii agricoli

Circa 70% din roada de floarea-soarelui a fost pierdută, declară agricultorii din sudul Republicii Moldova. Potrivit lor, s-ar putea întâmpina și dificultăți la asigurarea cu material semincer pentru culturile de câmp. Agenții economici și autoritățile din raioanele Ceadîr-Lunga și Comrat au informat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Bolea, aflat în vizită de lucru, despre rezultatele obținute la culturile cerealiere, evoluția, situația actuală a culturilor de grupa a ll-a (porumbul și floarea-soarelui), dar și despre problemele actuale ale producătorilor.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În cadrul întâlnirilor au fost abordate subiecte ce țin de utilizarea apei din lacurile din localități și dezvoltarea sistemului de asigurare a riscurilor de producție, exportul producției, subvenționarea tehnicii agricole performante la sistemele no-Till, mini-Till, strip- till, susținerea producătorilor autohtoni ș.a. Producătorii au abordat și necesitatea stimulării sectorului zootehnic, științei și inovării în agricultură.

Vladimir Bolea a menționat că: „Pentru atenuarea consecințelor secetei este necesar de restabilit și dezvoltat sistemul de irigare, deoarece fără irigare productivitatea culturilor multianuale este redusă. Irigarea este o prioritate pentru minister, de aceea discutăm cu partenerii de dezvoltare pentru a ne susține în dezvoltarea sistemului de irigare”.

Ulterior, ministrul a vizitat câmpurile cultivate cu porumb a unor gospodării. Autoritățile s-au familiarizat cu situația creată și au examinat nivelul înalt de compromitere a culturii.

Autoritățile din raioanele Ceadîr-Lunga și Comrat au informat ministrul despre rezultatele obținute la culturile cerealiere, despre evoluția și situația actuală a culturilor de grupa a ll-a (porumbul și floarea-soarelui). Potrivit producătorilor agricoli, circa 70% din roada de floarea-soarelui a fost pierdută și spun că ar putea întâmpina dificultăți la asigurarea cu material semincer pentru culturile de câmp. Producătorii au manifestat îngrijorare față de situația existentă, deoarece au stabilite termene de rambursare a creditelor. În acest sens, au solicitat să fie identificate soluții pentru reeșalonarea ratei la dobânzi și să fie revizuite accizele la motorină pentru producătorii mari.

Ministrul a menționat că agricultura trebuie să fie profitabilă și să devină o verigă importantă în economia țării.

„Pentru sporirea eficienței economice și a competitivității, producătorii trebuie sa obțină valoare adăugată, nu doar să comercializeze materia primă. Trebuie să procesăm ceea ce creștem și atunci vom fi competitivi. Totodată, este absolut necesar să orientăm investițiile în sisteme de irigare, să sporim cooperarea între producători și să intensificăm implementarea tehnologiilor performante. Depunem tot efortul pentru a asigura securitatea alimentară a țării. În acest an vom dubla cantitățile de grâu în rezerva de stat. În scopul susținerii sectorului zootehnic, în curând vom acorda subvenții per litru de lapte. Ministerul creează politici și condiții pentru ca producătorii să-și dezvolte afacerile, însă producătorii trebuie sa devină membri unei Asociații de profil pentru a soluționa problema comercializării producției agricole”, a declarat Vladimir BOLEA.

 

 

Articole asemănătoare

Back to top button