fbpx

Zilele de concediu nefolosite timp de doi ani se vor pierde

Funcționarii publici care nu vor folosi zilele de concediu de odihnă anual timp de doi ani, le vor pierde.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Schimbarea este prevăzută într-un proiect de lege care revizuiește mecanismul de folosire a concediului de odihnă anual, aflat pe masa deputaților.

Potrivit inițiativei legislative, angajatorul vas informa salariatul în scris, la finele anului calendaristic, despre numărul zilelor de concediu de odihnă anual nefolosite, termenul de expirare a acestora și va solicita utilizarea acestor zile de concediu de către salariat, în baza unui grafic stabilit de comun acord.

Se mai precizează că zilele de concediu nefolosite de către salariat, până la intrarea în vigoare a prevederilor prezentului proiect de lege, vor putea fi utilizate până la 31 decembrie 2029.

În prezent, Codul muncii prevede că este interzisă neacordarea concediului de odihnă anual timp de doi ani consecutivi, precum şi neacordarea anuală a concediului de odihnă salariaţilor în vârstă de până la 18 ani şi salariaţilor care au dreptul la concediu suplimentar în legătură cu munca în condiţii vătămătoare. Totodată, nu se admite înlocuirea concediului de odihnă anual nefolosit printr-o compensaţie în bani, cu excepţia cazurilor de încetare a contractului individual de muncă al salariatului care nu şi-a folosit concediul.

Concediile de odihnă anuale pentru anul următor pot fi programate de către angajator de comun acord cu reprezentanții salariaților până la sfârșitul fiecărui an calendaristic. La programarea concediilor de odihnă anuale se ţine cont atât de dorinţa salariaţilor, cât şi de necesitatea asigurării bunei funcţionări a unităţii.

Articole asemănătoare

Back to top button