fbpx

Zeci de tone de cartofi din Belarus, infectați cu bacteria „putregaiul inelar”, urmau să ajungă în piețele din Moldova

Patru camioane cu cartofi din Belarus au fost întoarse, duminica trecută, din vamă după ce ANSA a depistat că legumele sunt infectate cu bacteria „putregaiul inelar”. În schimb, alte 13 tiruri, care staționau la frontieră, au fost lăsate să intre pe teritoriul țării.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Putregaiul inelar al cartofului, este un obiect de carantină, care este interzis pe teritoriul Republicii Moldova. Ea se răspândeşte prin tuberculi de cartofi, prin coji, şi prin resturi de cartofi”, a spus vicedirectorul ANSA, Ela Malai.

Inspectorii ANSA susțin că această bacterie nu este dăunătoare pentru sănătatea oamenilor, însă afectează solul și calitatea următoarei recolte. Referindu-se la preţul cartofilor, ministrul Agriculturii, Nicolae Ciubuc, a menționat că acesta nu are nicio legătură cu problema camioanelor din Belarus.

„Pe fundalul creșterii cererii, anumiți comercianți au favorizat pe alocuri scumpirea artificială și nejustificată a prețurilor la cartofi. Noi cu colegii am verificat prețul din vamă și prețul din unitățile comerciale și decalajul este destul de mare”, a declarat Nicolae Ciubuc, citat de canal2.md.

Potrivit ANSA, de la începutul acestui an, în ţara noastră au fost importate 29.000 de tone de cartofi din Ucraina, Belarus, Polonia, Rusia, Germania, Egipt, Israel, Olanda şi Azerbaidjan.

Autoare: Alina Cazacu, stagiară

Articole asemănătoare

Back to top button