fbpx

Vom putea ieși din case doar pentru motive justificate? Premierul interimar: Suntem în pragul unui lockdown

Republica Moldova este în pragul declanșării unui lockdown pe o perioadă scurtă de câteva săptămâni. Anunțul a fost făcut miercuri seara de Aureliu Ciocoi, invitat la emisiunea „Secretele Puterii” de la Jurnal TV. Premierul interimar a făcut referire la un lockdown de genul celui pe care Republica Moldova l-a avut în primele luni ale răspândirii noului coronavirus în Republica Moldova.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Controlul unui lockdown eficient nu-l putem face doar cu capacitatea actuală a forțelor de poliție. Trebuie să fie cooptată și armata, ceea ce se poate face prin declararea stării de urgență, prin hotărâre de Parlament”, a declarat Ciocoi.

Potrivit demnitarului, în prezent autoritățile analizează mai multe scenarii și repercusiunile pe care acestea le-ar putea avea.

E adevărat că din punct de vedere economic este foarte riscant. O paralizie de câteva săptămâni nu ne va aduce bani la buget. Indiferent de asta, este un subiect asupra căruia trebuie să ne decidem atât din punct de vedere politic, cât și administrativ”, a spus premierul interimar.

Ciocoi a precizat că urmează să discute cu Biroul Permanent al Parlamentului soluții în acest sens: „E nevoie de o solidarizare a tuturor ramurilor puterii în stat”.

Trebuie să fim atenți încât să nu afectăm și alte domenii de activitate, să fim suficient de inteligenți încât să combatem răspândirea noului coronavirus, dar în același timp să nu prejudiciem economia”, a adăugat el.

Întrebat despre probabilitatea instituirii unui lockdown, șeful interimar al Guvernului a răspuns că, în opinia sa, acesta „deja este iminent”.

Aureliu Ciocoi s-a mai referit astăzi la probabilitatea înăspririi restricțiilor anti-COVID. „Situația în Republica Moldova este una care trezește îngrijorări, sistemul de învățământ a fost transfera în regim online. Totodată suntem în proces de examinare și a altor măsuri restrictive pentru a putea limita posibilitatea de răspândire a virusului”, a declarat el în cadrul ședinței de Guvern.

Amintim că numărul de infectări și decese provocate de COVID-19 s-a mărit în ultimele săptămâni în Republica Moldova, ajungând la nivelul lunilor noiembrie-decembrie a anului trecut, atunci când a fost atins apogeul infectărilor zilnice cu noul coronavirus.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button