fbpx

video | Un tânăr din regiunea transnistreană, dat dispărut acum două săptămâni. S-a cerut implicarea președintelui, premierului și Procuraturii

Alexandru Rjavitin, un tânăr din localitatea Pervomaisc, raionul Slobozia din regiunea transnistreană, a fost dat dispărut și este căutat de prieteni și rude. Se presupune că acesta a fost răpit de către structurile de forță ale administrației de la Tiraspol, iar acum este deținut în izolator. Asociația Promo-LEX solicită, în acest sens, implicarea Avocatului Poporului, președintelui, prim-ministrului și Procuraturii Generale.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit asociației, tânărul ar fi dispărut la data de 18 decembrie 2019, în jurul orei 20:00. La 29 decembrie, Promo-LEX a fost sesizat referitor la dispariția acestuia din propria casă.

Alexandru Rjavitin, fiind înrolat în structurile paramilitare din stânga Nistrului, în august 2015 a reușit să evadeze, acuzând grave abuzuri și încălcări ale drepturilor sale. El a trecut înot râul Nistrul și a mers trei zile pe jos până la Chișinău, în uniforma sa militară și în șlapi, pentru că nu a mai suportat umilințele și bătăile la care era supus.

Pentru că a evadat și a îndrăznit să vorbească despre condițiile și tratamentul inuman la care a fost supus, administrația de facto de la Tiraspol i-a pornit „dosar penal”. Alexandru Rjavitin a fost protagonistul unui amplu reportaj în care a explicat situația tinerilor înrolați în așa numita armată transnistreană.

Aflându-se la Chișinău, Alexandru Rjavitin a beneficiat de asistența Asociației Promo-LEX, fiind ajutat să-și confirme cetățenia Republicii Moldova și să-și perfecteze actele respective. Datorită circumstanțelor descrise, Rjavitin a evitat să meargă la familia sa rămasă în Transnistria. Totuși, din discuțiile cu familia și prietenii lui, s-a stabilit că acesta a avut nevoie să își viziteze familia în satul Pervomaisc, de unde și a dispărut la data de 18 decembrie.

Reieșind din urgența cauzei și ținând cont de circumstanțele de mai sus „care creează un dubiu rezonabil că Alexandru Rjavitin a fost răpit și ar putea fi supus unui tratament degradant și inuman”, Promo-LEX solicită Biroului pentru Reintegrare și Avocatului Poporului (Ombudsman), să stabilească locul detenției lui Alexandru Rjavitin și motivele reținerii, starea deținutului și condițiile de detenție, precum și să identifice în regim de urgență posibilități de a vizita locul de detenție pentru o întrevedere de documentare a cazului său.

Asociația cere prim-ministrului și președintelui Republicii Moldova să întreprindă acțiuni prompte în vederea eliberării imediate și necondiționate din detenție ilegală a lui Alexandru Rjavitin.

Procuraturii Generale i se solicită să investigheze situația descrisă mai sus prin prisma prevederilor Codului Penal, după caz să pornească o cauză penală, iar misiunilor diplomatice – să monitorizeze situația respectării drepturilor lui Alexandru Rjavitin și să susțină demersurile rudelor și ale avocaților Asociației Promo-LEX.

Articole asemănătoare

Back to top button