fbpx

video | Un an de război în Ucraina. Zelenski: „A fost un an al durerii, credinței și unității. Iar anul acesta va fi cel al victoriei”

„Acesta va fi anul victoriei noastre”, susține președintele Volodimir Zelenski, într-o postare pe Twitter, la un an de la invazia Rusiei în Ucraina. În același timp, premierul de la Kiev face un apel și susține că Ucraina are nevoie de mai mult ajutor financiar pentru a-și acoperi doar deficitul bugetar. După ce s-a abținut la votul ONU prin care a trecut o rezoluție fără caracter obligatoriu ce solicită Rusiei să-și încheie ostilitățile și să se retragă din Ucraina, China a făcut public planul de pace în care îndeamnă la „dialog pentru soluții pașnice”.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Într-o postare pe Twitter, președințele Volodimir Zelenski spune că în urmă cu un an, Ucraina a ales să lupte împotriva Rusiei și să nu capituleze. „Pe 24 februarie, milioane dintre noi am făcut o alegere. Nu un steag alb, ci un steag albastru și galben. Nu fugind, ci înfruntând. Înfruntând inamicul. Rezistență și luptă”, a scris președintele ucrainean.

„A fost un an de durere, credință și unitate. Și acesta este un an al invincibilității noastre. Știm că acesta va fi anul victoriei noastre!”, conchide Zelenski.

După o contracție de 30% a economiei sale în 2022, Ucraina va avea nevoie de 38 de miliarde de dolari până la sfârșitul anului pentru a-și acoperi doar deficitul bugetar, scrie Digi24.

„Avem nevoie de aceste fonduri pentru costuri critice: finanțarea salariilor și a pensiilor, educație și medicină”, a declarat prim-ministrul Denys Shmyhal la o reuniune recentă a guvernului. „Pentru stabilitatea economică și o luptă de succes împotriva inamicului, Ucraina are nevoie de mai mult ajutor”.

În plus, Kievul va avea nevoie de 17 miliarde de dolari în acest an pentru reparații urgente de energie și deminare, precum și pentru reconstruirea unora dintre infrastructurile sale critice. Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a intensificat apelurile pentru un sprijin financiar sporit Ucrainei, în timp ce Statele Unite pregătesc un ajutor economic suplimentar de 10 miliarde de dolari.

Kievul nu a identificat încă sursele de finanțare pentru a acoperi aceste costuri suplimentare și face presiuni pentru un program de împrumut de mai multe miliarde de dolari de la Fondul Monetar Internațional. Prim-ministrul Denys Shmyhal a spus că speră să ajungă de acord cu un program multianual de 15 miliarde de dolari. Șefa FMI, Kristalina Georgieva, a declarat marți că împrumuturile Ucrainei ar putea fi „considerabile”.

Articole asemănătoare

Back to top button