fbpx

video | UE va oferi Republicii Moldova un pachet de ajutor financiar în valoare de 1,8 miliarde de euro

Președinta Comisiei Europene a anunțat un ajutor de 1,8 miliarde de euro pentru Republica Moldova, ce ne va fi livrat într-o perioadă de trei ani.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Oficiala europeană a precizat că banii reprezintă „o investiție în economia Moldovei” pe durata următorilor 3 ani. Fondurile vor fi direcționate către creșterea economică și modernizarea infrastructurii, precum și pentru proiecte care să aducă economia țării mai aproape de standardele europene.

„Vom investi 1,8 miliarde de euro în economia R. Moldov și vom concentra investițiile pe domenii care vor crește economia. Avem proiecte concrete: reparația școlilor, construcția a două spitale noi la Bălți și Cahul, extinderea rețelei energetice pentru a conecta Moldova la infrastructura europeană și dezvoltarea rețelei de drumuri, inclusiv traseul Chișinău-Iași-Odesa”, a declarat Ursula von der Leyen.

Pachetul financiar va fi alocat în cadrul programului „Planul de creștere economică pentru Republica Moldova”.

Maia Sandu a reiterat că apropierea de UE înseamnă beneficii concrete pentru cetățenii RM. Sprijinul UE prin eliminarea taxelor vamale pentru șapte produse agricole din Moldova ne-a permis anul trecut să devenim principalul exportator de prune pe piața UE. Peste 65 % din produsele moldovenești ajung astăzi în Europa demonstrâd unde este interesul economic al țării noastre, a spus președinta.

„Vreau să vă mulțumesc pentru tot sprijinul pe care l-ați acordat Republicii Moldova în toți acești ani. Vizitare loc într-un moment crucial pentru țara noastră. Pentru noi Uniunea europeană nu este doar un partener economic important ce e o adevărată familie a păcii și securității iar noi lucrăm neobosit pentru a face parte din această familie.”, a menționat șefa statului.

Articole asemănătoare

Back to top button