fbpx

video | Protest în centrul capitalei. Mai mulți primari, nemulțumiți de plafonarea taxelor locale

Mai mulți primari și reprezentanți ai Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) protestează împotriva plafonării taxelor locale. Aceștia au început în fața Ministerului de Finanțe, după care au mers la Guvern.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Aleșii locali susțin că plafonarea taxelor locale este o imixtiune în activitatea lor și că funcționarii din capitală nu cunosc situația mai bine decât ei.

„Oare merităm noi o astfel de atitudine? În loc să lucrăm acolo, pentru comunitățile noastre, să venim să ne cerșim drepturile? Oare merită Republica Moldova ca politică să o facă „funcționărașii”? Merităm imixtiunea puterii centrale atunci când cea locală abia se mișcă, iar cetățenii cer apă, drumuri, iluminare.

Este încă o dovadă că dialog dintre puterea centrală și cea locală nu există. Nu cunoaște funcționarul de la Ministerul Finanțelor ce se întîmplă la Edineț, la Strășeni, la sud, nord sau centru”, a declarat Constantin Cojocaru, primar de Edineț.

Autoritățile locale susțin că plafonarea taxelor locale încalcă principiile constituționale și internaționale ale autonomiei locale şi le reduce posibilitatea de a soluționa efectiv problemele localităților. De cealaltă parte, Ministerul Finanţelor spune că autonomia locală este un principiu de bază, dar acesta nu restricționează stabilirea prin lege a unor limite maxime pentru cotele taxelor locale.

Amintim că, Reprezentanții Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) au anunțat, ieri, o acțiune de protest pentru astăzi, 27 noiembrie, în legătură cu intenția autorităților de a plafona taxele locale, prevăzută în proiectul bugetului de stat pentru anul 2021.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button