fbpx

video | Președinta Maia Sandu a ținut un discurs la Summit-ul pentru pace în Ucraina: „Pacea nu poate fi încorsetată în interiorul granițelor”

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a ținut sâmbătă, 15 iunie, un discurs la Summit-ul pentru pace în Ucraina. Discursul său a fost axat pe susținerea fermă a Ucrainei și pe angajamentele R. Moldova în direcția păcii și securității în regiune.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Maia Sandu a început discursul adresându-se invitaților, reiterând faptul că „noi toți vrem pace”, dar subliniind că pacea nu poate însemna capitularea în fața agresorului sau ocuparea teritoriilor. „Crede cineva aici – la această masă – că renunțarea la părți din țările Dumneavoastră ar putea aduce cu adevărat o pace durabilă?”.

Sandu a menționat și provocările pe care le întâmpină Moldova, inclusiv atacurile hibride coordonate de Rusia menite să submineze democrația și să interfereze cu alegerile viitoare. „Noi înțelegem care este miza – pacea noastră, libertatea noastră, viitorul copiilor noștri”, a spus ea.

Președinta a subliniat că pacea nu poate fi limitată la granițe și a promovat extinderea Uniunii Europene ca pe o investiție esențială în pacea și stabilitatea durabile pe continentul european. „Pacea Ucrainei este pacea Moldovei – și, în această lume interconectată, pacea globală nu poate exista fără aceasta”, a concluzionat Maia Sandu.

57 de lideri de stat și reprezentanți ai altor 35 de țări s-au alăturat sâmbătă, 15 iunie, preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski Summitul din Elveţia menit explorării modalităţilor de a pune capăt celui mai sângeros conflict militar purtat în Europa de la cel de-Al Doilea Război Mondial încoace.

Primul Summit Global pentru Pace are loc în orașul elvețian Lucerna, la 15-16 iunie. În calitate de țară neutră, Elveția a avut anterior un rol de mediator în rezolvarea conflictelor și este acum pregătită să contribuie la găsirea unei soluții pentru războiul declanșat de trimiterea trupelor ruse în Ucraina.

Discursul integral al președintei:

Distinși invitați,

Noi suntem astăzi aici pentru a vorbi despre pace. Noi toți vrem pace. Dar ce înseamnă cu adevărat pacea?

Știm în mod cert ce nu este pacea. Pacea nu înseamnă capitularea în fața agresorului. Ocuparea unor zone sau țări întregi nu înseamnă pace și nu poate să constituie niciodată fundamentul păcii.

Crede cineva aici – la această masă – că renunțarea la părți din țările Dumneavoastră ar putea aduce cu adevărat o pace durabilă?

Pacea trebuie apărată. De noi toți. Noi trebuie să construim o lume care să fie puternică și unită și care să susțină, activ, națiuni precum Ucraina în eforturile lor pentru pace și securitate.

Mă aflu astăzi în fața Dumneavoastră pentru a reafirma angajamentul de neclintit al Moldovei pentru restaurarea păcii în Ucraina și în Europa. O pace care respectă suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.

Chiar dacă noi avem resurse limitate, avem o dorință puternică de a ajuta. Moldova a făcut pași importanți în conformitate cu formula de pace a Ucrainei.

În privința securității alimentare, noi facilităm exporturile de cereale din Ucraina către piețele globale, ceea ce este important îndeosebi pentru țările în care securitatea alimentară continuă să fie o îngrijorare majoră.

În privința măsurilor umanitare, noi am primit sute de mii de refugiați și ne-am alăturat eforturilor internaționale de a elibera copii ucraineni răpiți.

În privința justiției, noi ne-am alăturat registrului pagubelor al Consiliului Europei, pentru a ne asigura că Rusia va plăti reparații.

La fel de important este că noi ne consolidăm reziliența pentru a menține stabilitatea acasă și pentru a fi un vecin puternic și de ajutor pentru Ucraina, cu care avem o graniță de 1200 de kilometri.

Însă parcursul nostru nu este lipsit de provocări. Atacuri hibride, coordonate de Rusia și interpușii săi, continuă să ne pună la încercare, cu intenția de a ne submina democrația și de a interfera cu opțiunile noastre suverane la alegerile care urmează să aibă loc.

Dar noi nu am fost niciodată mai hotărâți să învingem. Noi înțelegem care este miza – pacea noastră, libertatea noastră, viitorul copiilor noștri.

Doamnelor și domnilor,

Pacea nu poate fi încorsetată în interiorul granițelor; ea trebuie să fie promovată și răspândită. De aceea, extinderea Uniunii Europene, în esență un proiect de pace, este cea mai bună investiție într-o pace și stabilitate durabile pe continentul european.

În încheiere, vreau să fiu clară: pacea Ucrainei este pacea Moldovei – și, în această lume interconectată, pacea globală nu poate exista fără aceasta. Numai uniți, pe toate continentele, putem să asigurăm un viitor pașnic pentru toți.

Слава Україні!

 

Articole asemănătoare

Back to top button