fbpx

video | PPDA vine cu un proiect de lege în sprijinul producătorilor autohtoni, „inspirat” dintr-o inițiativă anterioară a PDM

Fracțiunea parlamentară a Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr” a înregistrat un proiect de lege la Parlament prin care vrea să sprijine producătorii autohtoni și businessul mic și mijlociu. Potrivit deputatului PPDA Alexandru Slusari, această inițiativă a fost „inspirată” dintr-un proiect similar, propus anterior de Guvernul Filip și votat, în 2017, în prima lectură de către Legislativ. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Ne-am inspirat de la o fostă inițiativă legislativă a democraților, pe care a propus-o Guvernul Filip de pe atunci și chiar a fost aprobată în prima lectură de către deputați, însă, ulterior, la insistența domnului Candu, acest proiect a fost dat uitării. Nu a existat voință politică, dar interese meschine. Am avut multe consultări cu asociațiile de producători și am îmbunătățit această inițiativă legislativă, astfel încât producătorii autohtoni să fie protejați de către stat atunci când își realizează produsele în supermarkurile din țară”, a explicat vicepreședintele Parlamentului în cadrul unei conferințe de presă.

Proiectul înaintat de PPDA prevede ca mărimea reducerilor comerciale oferite de rețelele de marketuri din țară comerciantului pentru vânzarea produselor alimentare nu poate depăși 10% din prețul de vânzare al furnizorului. De asemenea, perioada de desfășurare a activităților de marketing și publicitate nu poate depăși 60 de zile pe an pentru fiecare produs în parte.

Comerciantul este obligat să achiziționeze și să asigure expunerea pe raft a produselor alimentare provenite din lanțul alimentar scurt în proporție de cel puțin 50% din lungimea liniară a raftului comercial. Totodată, lista produselor alimentare care se încadrează în prezentele prevederi se aprobă de Guvern și se actualizează semestrial cu o consultare prealabilă a Ministerului Agriculturii și asociațiilor de profil.

Slusari a mai adăugat că fracțiunea pe care o reprezintă propune, pentru început, ca în rețelele de vânzări cu amănuntul minimum 50% din produsele agroalimentare să fie autohtone. „Norma va fi una temporară, timp de doi ani în vederea echilibrării balanței de plată”, a precizat acesta.

Articole asemănătoare

Back to top button