fbpx

video | „Poate fi salariul minim mai mic decât minimul de existență?”. PAS cere răspunsuri de la CC

Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) va depune pe 29 ianuarie o sesizare la Curtea Constituțională (CC), pentru a afla dacă cetățenii Republicii Moldova au dreptul la un salariu minim cel puțin egal cu minimul de existență. Anunțul a fost făcut de către deputatul Dan Perciun, în cadrul unui briefing de presă.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Facem acest pas pentru că sunt mii de oameni în această țară care muncesc și primesc un salariu minim mai mic decât minimul de existență. Majoritatea dintre ei muncesc la stat și fac munci esențiale în calitate de bucătari, muncitori, șoferi, îngrijitori de încăperi și încasează salarii nete mai mici de 2235 de lei”, a explicat parlamentarul.

Deputatul a precizat că, potrivit calculelor, o oră de muncă a acestor oameni este remunerată, în prezent, cu mai puțin de 12 lei. Dan Perciun a precizat că nici în sectorul privat lucrurile nu stau cu mult mai bine, iar salariul minim net este de 2600 de lei pentru anul 2021.

Mergem la CC pentru că noi considerăm că dreptul la un salariu minim și la un trai decent, garantat prin articolul 43 și 47 din Constituție nu sunt drepturi declarative sau promisiuni viitoare, dar obligații imediate pe care le are statul”, a adăugat Perciun.

Deputații PAS consideră că o familie cu doi copii din Republica Moldova ar trebui să aibă cel puțin 8500 de lei, lunar.

„Un cetățean apt de muncă din Republica Moldova, ca să-și poată întemeia o familie și crește copiii, ar avea nevoie de cel puțin 4000-4200 de lei net”, a precizat Perciun.

Dan Perciun a mai spus că, indiferent de decizia CC, fracțiunea PAS va veni cu un proiect de lege care să modifice salariul minim și modul de calcul al acestuia. În prezent, cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real este de 2935 lei pe lună.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button