fbpx

video | Patrulează pe străzile capitalei, dar nu cu mașina poliției. Marina Iordachi povestește cum e să asiguri ordinea publică pe două roți

Din 2017 o poți vedea pe străzile din capitală, și nu în mașina poliției, ci pe bicicletă. Vorbim despre Marina Iordachi, comandanta plutonului de polițiști pe biciclete din municipiul Chișinău, care asigură siguranța pietonilor pe două roți. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Marina recunoaște că inițial ideea de a patrula pe bicicletă i se părea a fi floare la ureche, însă ulterior a înțeles că și asta este o adevărată măiestrie.

„Când prima dată m-a telefonat un superior de unde eu activam, mi-a spus – „Voi o să începeți a patrula pe biciclete”, eu am zis – „Ei, cred că Dvs. glumiți”, după care au trecut undeva vreo 2-3 luni, au început unele ședințe la care era prezent și instructorul din Statele Unite și deja am înțeles că e ceva serios. Înainte de a începe noi patrularea pe biciclete, credeam că e ușor – merg pe bicicletă și mă duc la patrulare”, spune Marina.

Totodată, polițista menționează că prin patrularea pe bicicletă, nu doar că asigură ordinea publică, ci și promovează modul sănătos de viață.

„Pentru noi înseamnă foarte mult să fim alături de cetățeni, să reacționăm prompt la solicitările care de exemplu sunt în parcuri, unde accesul automobilelor de serviciu este mai restricționat. Deplasarea pe bicicletă ne permite să auzim orice foșnet, orice mișcare, orice gălăgie sau o simplă vorbă”.

Instruirile de care a beneficiat au venit la pachet cu multe cunoștințe teoretice, dar și abilități practice. Marina a înțeles de ce se plângea înainte de dureri de încheieturi și spate: de la postura incorectă. A învățat să stăpânească bicicleta, pe care nu o mai vedea ca pe un accesoriu, ci ca pe o parte organică a sa.

„Ceea ce am observat din propria experiență este că bicicleta este parte a corpului, dacă mă dau eu înapoi trebuie să trag și bicicleta înapoi spre mine, sau dacă fac un pas înainte trebuie să merg și cu ea un pas înainte. E ca un partener de lucru, suntem o echipă”.

Marina, ca și colegii săi care au beneficiat de instruiri, știe acum cum să execute diverse manevre, care păreau cândva imposibile, cum ar fi mersul cu bicicleta pe scări sau deplasarea prin mulțime. Știe să se apere, să asigure securitatea oamenilor și să neutralizeze pe cei care încalcă ordinea publică. Toate astea manevrând în paralel bicicleta.

Datorită perseverenței sale, Marina a ajuns comandanta plutonului din Chișinău a polițiștilor pe biciclete. Acum ea e cea care ține cursuri de instruire de le egal la egal pentru colegi din alte orașe din Republica Moldova.

„La moment, am organizat niște cursuri de instruire pentru colegii din Cantemir și Leova care nu au primul nivel de instruire în ceea ce ține de mânuirea bicicletei. Am mai multă încredere când colegii mă ascultă, îmi oferă întrebări, mă perfecționez și eu ca instructor, ca să fiu deschisă și să ofer tot ce am primit”, spune Marina.

Cât, însăși despre meseria de polițistă, Marina povestește că, indiferent dacă ești bărbat sau femeie, ai aceleași drepturi și, desigur că, luptă pentru egalitatea de gen.

„Trebuie să fii punctual, responsabil, ce ai spus că o să faci, nu trebuie să amâni. Ai zis, trebuie de făcut. Atunci când treci de la poziția de șef la poziția de prieten, colegul e mai predispus să îți spună care sunt problemele, trebuie pe fiecare să înțelegi, să intri în situație, și desigur că mă mândresc că sunt femeie polițistă și lider la plutonul de polițiști. Îmi oferă mai multă încredere”.

„Și acum ne întâlnim cu cetățeni care sunt mirați de faptul că noi patrulăm. Reacția lor este una pozitivă, le place… Știind că noi suntem prezenți în unele zone, se apropie foarte mulți și vor să facă poze cu noi. Ne întâlnim cu foarte mulți turiști din alte țări”, relatează Marina Iordachi.

Cea mai mare dorință a Marinei este să își procure o bicicletă personală, pentru că sportul este parte a vieții Marinei, care deține și performanța de campioană la arm-wrestling a Inspectoratului General al Poliției.

Marina și-ar dori ca mai mulți colegi să lase automobilele în favoarea bicicletelor, să lase astfel orașul să respire de atâtea gaze.

„Din propria experiență, pot să spun că nu contează dacă ești polițist pe bicicletă, polițist în automobil sau polițist pedestru, până la urmă tot ești polițist. Dar eu până la urmă o să promovez patrularea pe biciclete”, conchide Marina Iordachi.

Plutoane de patrulare pe biciclete funcționează din 2019 și în Bălți, Cahul, Cantemir și Leova, fiind create cu sprijinul Guvernului SUA și PNUD, în cadrul proiectului „Suport pentru reforma poliției din Moldova”. Asistența oferită de proiect vine să susțină implementarea conceptului de activitate polițienească comunitară, precum și să sporească nivelul de încredere în poliție.

Articole asemănătoare

Back to top button