fbpx

video | PAS va propune modificarea Codului Navigației Maritime. „Moldova se află pe Lista Neagră portuară în toată lumea”

Deputatul PAS, Radu Marian, a anunțat că fracțiunea sa parlamentară va propune un proiect de lege privind modificarea Codului Navigației Maritime. Politicianul spune că Moldova este pe Lista Neagră din cauza tehnicii deplorabile a navelor și nu numai.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Marian susține că doar societățile care dețin recunoașterea Comisiei Europene trebuie să realizeze controlul asupra navelor înregistrate. De asemenea, spune el, costul de înregistrare a navelor trebuie majorat.

„Republica Moldova are în acest moment înregistrate sub pavilionul său peste 300 de nave. Spre comparație, România, cu sute de kilometri de acces la Marea Neagră, are până la 10 nave comerciale înregistrate sub pavilionul său. Situația este atât de gravă, încât Moldova se află de ani buni pe Lista Neagră portuară în toată lumea, iar lângă noi în listă se află țări ca Togo, Tanzania sau Siera Leone.

Din acest motiv, navele aflate sub pavilionul Moldovei sunt sechestrate, inspectate și oprite la fiecare pas. Pe bună dreptate, multe dintre ele se află într-o stare tehnică deplorabilă și sunt extrem de vechi, conform datelor obținute de la agenția navală – „vârsta” medie a navelor înregistrate în ultimii doi ani este de 33 de ani”, a spus deputatul.

În context, parlamentarul a amintit de câteva situații în care țara noastră ar fi fost implicată în scheme frauduloase din cauza acestui aspect: „În 2016, trei nave sub pavilionul Republicii Moldova au fost folosite de contrabandiştii de ființe umane pentru a transporta ilegal peste 2000 de refugiaţi din Orient în Uniunea Europeană (UE); în 2018, pe o navă sub pavilion moldovenesc a fost depistată o tonă de cocaină (…)”.

Articole asemănătoare

Back to top button