fbpx

video | Moment istoric! NASA trimite astăzi astronauți în cosmos cu o navă SpaceX: Totul despre misiune, capsulă și costume

Astăzi asistăm la o misiune care va intra în istoria cuceririlor spaţiale. NASA reia lansările de astronauţi de pe pământ american, cu tehnologie americană, după o pauză de aproape 10 ani. Mai mult, pentru prima dată, specialiștii NASA vor pleca în cosmos cu o navă SpaceX.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Menționăm că – în această pauză de 10 ani – lansările spre ISS au fost asigurate de Rusia prin binomul rachetă-capsulă Soyuz.

Lansarea navei este programată pentru miercuri, ora 16:33 (ora 23:23 ora Moldovei) de la Centrul Spaţial Kennedy.

Capsula Crew Dragon

 

NASA a ales SpaceX în 2016, pentru a asigura transportul astronauţilor spre şi dinspre ISS. Crew Dragon este varianta adaptată pentru echipaj uman a capsulei cargou Cargo Dragon, un vehicul cu pilot automat care este folosit pentru reaprovizionarea ISS. Spre deosebire de modelul Cargo Dragon, Crew Dragon dispune de o serie de eleroane pentru stabilitate şi panouri solare montate direct pe carenă. De asemenea, ea este dotată cu un sistem de evacuare de urgenţă conceput să desprindă în mod automat capsula de racheta portantă în cazul unui incident la lansare.

Capsula poate transporta patru astronauţi, dar, în caz de nevoie, chiar și până la șapte. Ea va fi lansată prin intermediul unei rachete Falcon 9, construită tot de compania lui Elon Musk. Avantajul capsulei și rachetei e că sunt reutilizabile, drept urmare – costurile misiunii sunt reduse.

Cei doi astronauti care pleaca în misiune la bordul SpaceX Dragon

 

Astronauţii care vor pleca în cosmos sunt Bob Behnken şi Doug Hurley. Cei doi sunt veterani ai corpului NASA de astronauţi, fiecare cu câte două misiuni spaţiale în CV. În cadrul misiunii, amândoi vor fi comandanţi: Behnken (49 de ani) – comandantul de operaţiuni comune al misiunii, iar Hurley (53 de ani) – comandantul capsulei Crew Dragon.

Drumul spre Stația Spațială Internațională. Durata misiunii

 

Capsula va ajunge la staţia spaţială în circa 19 ore după lansare. Dacă misiunea nu va întâmpina dificultăți, Crew Dragon va andoca la ISS joi, 28 mai, la ora 15:29 GMT. Chiar dacă ea este concepută să poată andoca în mod autonom, Douglas Hurley va prelua comanda manual pentru a testa sistemele de zbor ale vehiculului.

Deși nu a fost făcută publică o dată exactă pentru revenirea pe Pământ a capsulei Crew Dragon, este cunoscut doar că misiunea va dura cel puţin o lună şi cel mult patru luni. Totul va depinde de mai mulți factori, precum: de modul în care se va comporta capsula Crew Dragon cu cei doi astronauţi la bord, de misiunea imediat următoare, denumită Crew-1, care va fi prima misiune operaţională desfăşurată de SpaceX cu astronauţi NASA la bord.

Capsula pentru misiunea Crew-1 este în curs de construcţie. La bordul ei se vor afla patru astronauţi care vor porni spre ISS în a doua parte a acestui an.

Cu toate acestea, un lucru e sigur – panourile solare ale capsulei pot funcţiona în condiţii optime doar 119 zile în spaţiu.

Costume noi de astronaut pentru echipajul misiunii

 

Misiunea Demo-2 mai reprezintă o premieră – cei doi piloţi ai NASA vor purta costume spaţiale concepute tot de compania lui Elon Musk, SpaceX. Acestea sunt total diferite față de cele portocalii cu care se echipau astronauţii  NASA. Costumele sunt combinezoane dintr-o singură bucată, care permite o libertate de mişcare mult mai mare faţă de costumele voluminoase folosite anterior. Ele poartă denumirea de ACES (Advanced Crew Escape Suit).

Două dintre costumele create de SpaceX au fost testate în spaţiu, înainte de a fi purtate de oameni. Designerul lor este legendarul realizator de costume de la Hollywood Jose Fernandez, care a conceput costumele unor filme precum „Wonder Woman”, „Wolverine”, „Batman vs. Superman” sau „Captain America: Civil War”.

SpaceX a păstrat secrete o serie de caracteristici de design ale costumelor, dar a precizat că acestea sunt concepute pentru a fi în simbioză cu sistemele computerizate de comandă ce vor fi folosite de astronauţi pentru a monitoriza sistemele de bord ale capsulei Dragon Crew şi pentru a naviga până la ISS.

„Un singur punct de conexiune din zona coapsei ataşează sisteme de menţinere a vieţii, inclusiv conexiuni pentru circulaţia aerului în costum şi circuite de energie. Casca este produsă personalizat folosind tehnologie de imprimare 3D şi include valve integrate, mecanisme pentru deschiderea şi închiderea vizierei, şi microfoane încorporate în structura sa”, a precizat NASA.

Aceste costume nu sunt, însă, concepute pentru activităţi extravehiculare. Pentru acest gen de activităţi, astronauţii vor continua să folosească aşa-numitele costume EMU (acronimul de la Extravehicular Mobility Unit).

În viitor echipajele spațiale vor putea fi completate cu clienți privați

 

Programul de deschiedere al NASA spre echipajele comerciale, inițiat în 2010, a selectat atât compania SpaceX cât și Boeing pentru a dezvolta servicii de transport spațial. Acordul cu companiile înseamnă că acestea pot vinde, de asemenea, locuri în vehiculele lor către alte agenții spațiale, companii sau către persoane înstărite, transmite Agerpres.

Articole asemănătoare

Back to top button