fbpx

video | Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, prezentată colectivului. Care sunt prioritățile acesteia?

Guvernul astăzi a prezentat colectivului noua ministră a Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Ala Nemerenco a vorbit despre care sunt prioritățile acesteia în perioada ce urmează și pe ce trebuie să se bazeze aceste sector.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Am puncte demult stabilite în acest domeniu, pe care reușeam să le implementez în alte țări, pentru că nu aveam posibilitatea să fiu eficentă acasă, însă acum am această ocazie. Numărul unul în priorități este personalul medical, pentru că îl pierdem, la fel de important este și asistentul social, care are o activitate grea și este plătit sub limitele unui salariu decent.

Tot numărul unu în priorități este pacientul, tot ce facem este pentru el, trebuie să renunțăm la toată birocrația și problemele moștenite încă din perioada sovietică. Accesul la miedicamente trebuie să fie la nivel. Împreună cu unii experți din afara țării, cât și de aici, avem propuneri, inițiative pentru acest domeniu.

O altă problemă sunt plățile neformale – trebuie să depunem efort masiv, astfel încât pacientul să nu mai trebuiască să achite suplimentar în plicuri sau pe sub masă”, a menționat Nemerenco.

De menționat că noua ministră, de profesie, este medic, dar și expertă internațională pe sisteme de sănătate și consultantă la Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Nemerenco mai este director la IMSP Clinica Universitară de Asistență Medicală Primară a USMF „Nicolae Testemițanu”. În trecut a fost specialist principal la Ministerului Sănătății, în domeniul medicinei de familie. Mai mult, ea a fost nominalizată la Premiul Nobel pentru pace în anul 2005.

Articole asemănătoare

Back to top button