fbpx

video | Maia Sandu: Partidele finanțate din bani rusești s-au unit și au scopul ca să nu permită RM să țină direcția spre UE și democrație

Președinta Maia Sandu a spus cetățenilor Republicii Moldova stabiliți în Portugalia că în țara noastră sunt acum între 7 și 10 partide care „se finanțează din bani murdari sau din bani rusești” și care „lucrează pentru interesul Federației Ruse și a grupărilor criminale”. Potrivit șefei statului, acestea s-au unit și au același scop – „să nu permită Republicii Moldova să țină direcția spre democrație și spre Uniunea Europeană”. Ea a adăugat că „sistemul nostru de justiție este foarte lent” și a dat exemplul dosarului parlamentarei Marina Tauber. „Acolo unde sunt mulți bani e greu să îi vedem pe judecători muncind”, a comunicat Sandu, scrie Newsmaker.md.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Șefa statului a declarat cetățenilor Republicii Moldova din Portugalia că țara noastră este „un sistem democratic, avem vreo 60 de partide astăzi înregistrate”.

Cele mai multe sunt doar pe hârtie, nici măcar rapoarte financiare nu fac. (…) Eu îmi doresc să avem partide autentice, partid autentic înseamnă un grup de oameni care creează un partid și respectă legea. În primul rând despre finanțare este vorba, pentru că dacă ei se finanțează legal și transparent acesta este un lucru, dacă se finanțează din bani murdari sau din bani rusești cum acum vreo 7,8,9,10 partide politice se finanțează în Republica Moldova – asta este ilegal și nu mai este partid politic, pentru că aceste formațiuni lucrează pentru interesul altui stat, adică a Federației Ruse și pentru interesele grupărilor criminale”, a comunicat Sandu.

Acum ei s-au unit și au același scop – ca să nu permită Republicii Moldova să țină direcția spre democrație și spre Uniunea Europeană. Iată asta nu sunt partide politice, ele sunt grupări criminale care nu respectă legea finanțării dacă acceptă finanțare din afara țării”, a menționat Sandu.

Ea a adăugat că „sistemul nostru de justiție este foarte lent”.

De când a fost transmis dosarul pe Tauber cu privire la finanțarea ilegală a partidelor politice, Procuratura a investigat, a prezentat probe și a mers în instanța de judecată, și mai departe? Nu vedem nici o mișcare din partea instanței de judecată. Deci nu au timp să se întrunească, să facă măcar o ședință, să înceapă să examineze cazul. Și putem doar să ghicim, de ce nu au timp. Pentru că acolo unde sunt mulți bani e greu să îi vedem pe judecători muncind și respectând legea, sancționând pe cei care sunt corupți”, a conchis Maia Sandu.

Președinta Maia Sandu efectuează, în perioada 2 – 4 octombrie, o vizită oficială în Portugalia. Vizita are scopul de a promova aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană și a aprofunda relațiile bilaterale. La 5 octombrie, președinta va participa la summitul Comunității Politice Europene, care va avea loc în orașul Granada, Regatul Spaniei. În cadrul summitului, care precede reuniunea Consiliului European din 6 octombrie, tot la Granada, șefa statului va discuta cu omologii și liderii instituțiilor Uniunii Europene, despre provocările de pe continentul european, aderarea Republicii Moldova la UE și reformele în derulare.

 

Articole asemănătoare

Back to top button