fbpx

video | Maia Sandu: „Gazprom a vrut să schimbe punctul de intrare a gazului în R. Moldova. Credeau că vor ajunge rapid în Transnistria”

Gazprom i-a cerut Moldovagaz să schimbe punctul de intrare a gazelor naturale în R. Moldova. S-a întâmplat în primele zile ale atacului Rusiei asupra Ucrainei. Gazprom a vrut să livreze gaz Moldovei prin regiunea transnistreană. Despre aceasta a anunțat președinta Maia Sandu în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit președintei, Moscova avea atunci convingerea că soldații ruși vor ajunge rapid în Transnistria și dorea să controleze și acest punct de intrare a gazelor naturale în R. Moldova.

„În primele zile de război, a venit o scrisoare de la Gazprom către Moldovagaz prin care se cerea să se schimbe contractul, și anume în contract să se schimbe punctul de intrare a gazelor naturale în R. Moldova. Punctul de intrare este pe la nordul RM, iar în primele zile de război Gazprom a vrut să schimbe în contract punctul de intrare pe segmentul regiunii transnistrene, pentru că ei credeau că în foarte scurt timp vor ajunge acolo și doreau să controleze și acest punct de intrare a gazelor naturale în R. Moldova. Li s-a spus că nu interesează pe nimeni schimbarea contractului și lucrurile au rămas așa cum au fost inițial. Ulterior, rușii au înțeles și ei că n-au cum ajunge la hotarul cu R. Moldova”, a declarat președinta Maia Sandu.

Jurnalistul Alex Cozer a relatat că Ion Sturza, în cadrul unui forum de acum câteva săptămâni, a spus că la 24 februarie 2022 un șef de la FSB l-a sunat pe un omolog de-al său din instituția prezidențială și i-a transmis: „noi am invadat Ucraina, în trei zile suntem la Tiraspol, voi la Chișinău nu vă agitați, pentru că vor exista ulterior discuții bilaterale ca să rezolvăm problemele”. Astfel, Cozer a întrebat-o pe șefa statului dacă a existat un asemenea mesaj.

„Eu nu mă informez de la FSB. Noi am văzut amenințări inclusiv în spațiul public și au existat în această perioadă amenințări transmise și pe alte canale. Deci, nu este ceva nou și nu este ceva neadevărat”, a răspuns Maia Sandu.

Articole asemănătoare

Back to top button