fbpx

video | Istorie de succes „Noi și UE”. Ina Negruță – antreprenoare din Orhei, care exportă anual circa 600 de tone de miere în UE

Conduce o întreprindere, care este una dintre cele mai mari firme exportatoare de miere de albine din Republica Moldova pe piața Uniunii Europene. Anual, prin intermediul acestei companii, circa 600 de tone de miere moldovenească ajunge în UE.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Este vorba de Ina Negruță, o antreprenoare din Orhei, care este protagonista unei istorii de succes realizată în cadrul proiectului „Noi și UE – UE în Moldova: Percepțiile și Realitatea”, implementat de Institutul pentru Politici Europene de la Berlin (IEP), în parteneriat cu Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) și Institutul pentru Inițiative Strategice (IPIS), cu suportul Oficiului Federal pentru Afaceri Externe al Germaniei.

Ideea afacerii i-a venit Inei în 2011 și a fost, la început, o idee comună cu un om care a jucat un anumit rol în viața antreprenoarei. Însă, ulterior, ea a decis împreună cu tatăl că e timpul să lanseze propria afacere. Astfel, căpătând experiența din compania precedentă, a lansat în 2015 compania Visapina-Impex SRL – era un vis al ei și al familiei de a lansa propria afacere, iar Visapina înseamnă – un Vis în Apicultură a Inei.

„Acordul de Liber Schimb a fost startul activității noastre. Anume Acordul a stat la baza inițierii exporturilor noastre în Uniunea Europeană. Așa s-a primit că în acea perioadă a fost o stagnare, după un embargo, pe care l-a avut Republica Moldova, iar Uniunea Europeană și-a deschis larg ușa către mierea moldovenească. A început să apară un interes sporit pentru produsul nostru și noi am constatat, analizând piața, că să exporți în Uniunea Europeană nu este atât de dificil, dacă respecți toate regulile Acordului de Asociere.

Cel mai mare vis al nostru, acum, este să exportăm producția noastră în Uniunea Europeană sau poate și în alte țări ale lumii, ambalată la borcan. Mierea moldovenească este foarte calitativă, apreciată cu înalte distincții la concursurile internaționale și, considerăm că noi, producătorul trebuie să fie acel care să primească și plus valoare pe acest produs. Momentan, cu regret, produsul nostru este ambalat sub un alt brand, dar nu sub brandul moldovenesc”, spune Ina Negruță.

Antreprenoarea nu se oprește aici. Printre planurile și visele ei este și construcția unei fabrici noi, la care va putea procesa și mai multe miere. Actualmente, capacitatea de producere este de aproximativ 1000 de tone anual, dar Ina Negruță își dorește să mărească această capacitate.

Articole asemănătoare

Back to top button