fbpx

video | Încă un mister spațial descoperit: Cercetătorii NASA au calculat cât durează o zi pe planeta Saturn

Savanții de la NASA au mai descoperit un mister spațial. Aceștia au calculat, folosind datele expediate de sonda Cassini, cât durează o zi pe Saturn.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Planeta gigant nu are o suprafaţă solidă, cu puncte definitorii care să fie urmărite în timpul rotaţiei. În același timp, câmpul magnetic neobişnuit ascunde rata de rotaţie a ei. Cât timp Cassini a orbitat planeta Saturn, inelele de gheaţă şi rocă au fost examinate în detalii, iar Christopher Mankovich, absolvent în Astronomie şi Astrofizică la Universitatea Santa Cruz, a folosit datele pentru a studia caracteristicile undelor din inele, scrie presa străină.

Rezultatul cercetării lui Mankovich a fost publicat pe 17 ianuarie în Astrophysical Journal. Omul de știință a determinat că o zi pe Saturn durează 10 ore, 33 minute și 38 secunde. În același timp, lucrarea lui a demonstrat că inelele planetei răspund vibraţiilor emise de ea însăşi, funcţionând similar unui seismometru.

O estimare similară a mai fost făcută în 1981. Rezultatele de atunci deviază cu aproximativ șase minute față de cele actuale și au fost calculate în baza unor semnale radio captate de o altă sondă NASA.

Misiunea sondei Cassini s-a încheiat în septembrie 2017. Proiectul a fost realizat de NASA, în comun cu European Space Agency şi Italian Space Agency.

Articole asemănătoare

Back to top button