fbpx

video | Guvernul condus de Maia Sandu a votat în unanimitate demiterea șefului IGP, Alexandru Pînzari. Cine-i va lua locul?

Șapte din cei 12 miniștri care s-au adunat astăzi la ședința Executivului au votat în unanimitate demiterea șefului Inspectoratului General de Poliție, Alexandru Pînzari.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Propunerea a fost făcută de Andrei Năstase, ales în calitate de ministru al Afacerilor Interne. Potrivit lui, în locul lui Pînzari va veni juristul Gheorghe Balan. În context, Năstase a menționat că Balan s-a manifestat în trecut în cadrul mai multor evenimente și este demn de a ocupa această funcție.

Gheorghe Balan are 50 de ani și a activat din anul 1996 la Judecătoria sectorului Botanica al mun. Chișinău, unde s-a angajat după ce a obținut licența în Drept la Universitatea de Stat din Moldova (1996). Nu a desfășurat până în prezent vreo activitate politică, însă a participat în ultimii doi ani la proteste organizate de Platforma Demnitate și Adevăr.

Gheorghe Balan nu este membru de partid, însă la alegerile parlamentare din 2019 a candidat din partea Blocului ACUM pe circumscripția nr. 34 Anenii Noi.

Amintim că Guvernul format din exponenții PSRM, PAS și PPDA a fost investit, potrivit Curții Constituționale, în afara termenului de trei luni (90 de zile) de la validarea mandatelor, prevăzut de Legea Supremă a statului.

Curtea a decis că termenul în care Parlamentul ales pe 24 februarie putea deveni funcțional și legitim a expirat pe 7 iunie, în timp ce socialiștii și Blocul ACUM au ales organele de conducere ale Parlamentului și Guvernul a doua zi, pe 8 iunie.

În consecință, întrucât șeful statului, Igor Dodon, nu a dorit să pună în aplicare decizia CC, acesta a fost suspendat, iar pentru procedura de dizolvare a Parlamentului, premierul Pavel Filip a preluat interimatul funcției de șef al statului.

După dizolvarea Parlamentului, președintele interimar a anunțat și data organizării alegerilor parlamentare anticipate, care vor avea loc pe 6 septembrie 2019.

Articole asemănătoare

Back to top button