fbpx

video | Fără ambuteiaje și cu piste pentru bicicliști. Transportul public în Chișinău ar putea fi reorganizat

Primăria Chișinău va elabora un Plan de Mobilitate Urbană Durabilă pentru planificarea strategică a dezvoltării infrastructurii rutiere și pietonale, transportului public și privat, organizarea parcărilor și crearea infrastructurii pentru bicicliști.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Inițiativa a fost lansată marți, 29 ianuarie, în cadrul unui eveniment la care au participat reprezentanții Primăriei, mai mulți experți naționali și internaționali, reprezentanți ai PNUD Moldova, „Chișinăuproiect” și Companiei germane A+S „Transproiect”.

Acţiunea va fi una participativă, iar chişinăuienii vor fi invitați la discuţii publice pe subiecte ce țin de transportul public și privat, organizarea parcărilor, infrastructura rutieră, pietonală și biciclete, starea spațiilor publice urbane, accesibilitatea și securitatea urbană.

„Lipsa unei reţele dezvoltate de transport public, precum şi a soluţiilor alternative de mobilitate, determină oamenii să utilizeze tot mai mult automobilele personale pentru deplasarea în oraș. Drept consecință, ne confruntăm cu ambuteiaje, îndeosebi în zona istorică”, a remarcat Ruslan Codreanu, primarul interimar al Chișinăului.

Proiectul „Oraşe verzi durabile pentru Moldova”  va avea o durată de cinci ani, iar pentru acest program se alocă un buget de 2,72 milioane de dolari.

Prezentă la eveniment, Inga Podoroghin, specialistă în Programe de Mediu şi Energie, a precizat că orașele Batumi și Minsk au elaborat deja, cu succes, planuri de mobilitate urbană, iar Kievul a început un asemenea proiect. Astfel, și la noi, cu susținerea a doi experți internaționali în domeniul planificării urbane se vor atinge mari progrese.

Articole asemănătoare

Back to top button