fbpx

video | Episcopul Marchel, filmat cum o promovează pe Victoria Furtună în biserică

Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel, s-a angajat deschis să facă campanie electorală pentru candidata la funcția de președinte, Victoria Furtună, deși, conform legii, biserica trebuie să rămână separată de stat și să fie o structură apolitică.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

La soborul preoțesc de ieri de la Catedrala Eparhială a „Sfinților Împărați Constantin și Elena” din Bălți, episcopul Marchel a dovedit că a încălcat inclusiv sfintele jurăminte și a venit cu un îndemn de susținere a candidatei la funcția de președinte, Victoria Furtună, notează NordNews.

„Dar iată, ați privit pe ecran o femeie firavă, o creștină, o mamă duioasă și o soție cinstită, Victoria Furtună. Totuși, s-a ridicat împotriva acestora. Permiteți-mi, în numele dumneavoastră, să-i mulțumim, să-i dorim la mai mult și la mai mare. Permiteți-mi, în numele dvs., să ajungă și ea factor decizional în țară, pentru că este capabilă să promoveze legi creștine. Și aici avem un frate de-al ei, un lucrător, care se numește Denis. Vreau să-i oferim și lui cuvântul, pentru că avem o agendă încă lungă. Să-i mulțumim și să-l rugăm să transmită mulțumirile noastre doamnei Victoria”, a declarat episcopul de pe amvon.

Presa a scris despre faptul că Victoria Furtună ar fi unul din candidații mascați ai lui Ilan Șor la funcția de președinte al Republicii Moldova. De asemenea, aceasta ar fi sprijinită de autoritățile secesioniste din Transnistria de unde a vociferat public mai multe teze ale propagandei rusești, conform căreia Chișinăul ar intenționa atacarea regiunii separatiste, lucru infirmat de autoritățile constituționale ale Republicii Moldova.

După ce și-a încheiat predica, Marchel i-a oferit cuvântul lui Denis Roșca, persoana de încredere a Victoriei Furtună, care în trecut a colaborat cu liderul partidului PACE, condus de Gheorghe Cavcaliuc. La rândul său, Denis Roșca a ținut „o lecție de istorie” cu date eronate din propaganda sovietică în fața preoților și a câtorva enoriași adunați la catedrală. Roșca a vorbit cu mesaje anti-Uniunea Europeană și anti-referendumul de aderare la Uniunea Europeană a Republicii Moldova, care va fi organizat odată cu prezidențiale pe 20 octombrie.

„Vă îndemn să redevenim curajoși, să redevenim din nou puternici, să fim cei care spun că ce este al nostru este al nostru. Voi aveți grijă de țările voastre, ocupați-vă de altceva. Și nu veniți la noi, așa cum noi nu venim la voi. Vă mulțumesc pentru faptul că mențineți credința în suflet”, a spus Denis Roșca.

Făcând propagandă pentru Victoria Furtună, episcopul Marchel încălca public recomandările Mitropoliei Moldovei din 21 august curent, care condamnă vehement implicarea clericilor în politică sau activități de propagandă. De asemenea, Marchel a venit și cu un mesaj anti Uniunea Europeană promovând falsurile ce se regăsesc și în propaganda rusă.

„Pe fundalul catastrafal al realității creștinești cotidiene, unde sunt create toate condițiile legitime pentru pătrunderea lupului în turma oilor, straniu de tot pare tăcerea noastră, mai ales liniștea plină de indiferență a unor preoți, care încearcă să-și justifice inactivitatea lor prin fraza ștearsă, expresie palidă, trasă de urechi, cum ar fi: „Eu nu mă amestec în politică”. Dar ce ne facem când politicul, cu toată murdăria sa, dă buzna pe nepoftite în biserica lui Hristos. Ne putem oare justifica inactivitatea, adică lipsa de opunere prin fraza că „Eu nu fac politică”, nu seamănă asta cu trădare? Tacem toți, de parcă ar fi toate bune și frumoase, pe când vrăjmașul mântuirii sufletului omenesc sporește în activitatea drăcească, implementând diferite proiecte pilot, unul mai caraghios decât altul, mai destrugător”, declară Marchel, Episcopul de Bălți și de Fălești

Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei, părintele Ioan Moșneguțu, a condamnat discursul lui Arhiereului Marchel. El a mai adăugat că este inadmisibil ca în biserică să fie făcută propagandă.

„Eu nu sunt la curent cu declarația Preasfințitului Marchel. Preoții ierarhi trebuie să înțeleagă limpede acest lucru și să-l îndeplinească. Nu avem binecuvântarea de a participa la anumite exerciții politice sau de a face propagandă electorală. În cazul în care unii clerici ai bisericii noastre nu respectă acest principiu, atunci este regretabil”, a declarat Ioan Moșenguțu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei

Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, a reacționat și el la implicarea bisericii în politică. În opinia sa, instituțiile ecleziastice ar trebui să se ocupe de sufletele oamenilor și nu de treburile politice ale țării, deoarece biserica este separată de stat.

„Biserica este o instituție aparte, noi suntem un stat laic și noi ne dorim ca biserica foarte mult să se ocupe de proiecte sociale, de îngrijirea de suftelele oamenilor, cei care vor să meargă la biserică, cu siguranță noi nu dorim ca biserica să se implice în politică sau în alte lucruri decât cele pentru care biserica este menită să se ocupe”, a menționat prim-ministrul Dorin Recean.

Citiți continuarea pe NordNews.md.

Articole asemănătoare

Back to top button