fbpx

video | Dodon, la Adunarea Generală a ONU: Nu vrem să fim trataţi ca teritoriu neutru, ci ca un stat neutru

Președintele țării noastre, Igor Dodon, a ținut astăzi un discurs la tribuna Adunării Parlamentare a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU). În cadrul mesajului său, acesta a cerut „recunoaşterea şi respectarea de facto a statutului de neutralitate” al Republicii Moldova.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Șeful statului a ținut să menționeze în acest context că țara noastră este una polietnică, iar că preferinţele geopolitice ale populaţiei sunt împărţite aproape egal între Federaţia Rusă şi Occident.

„Această particularitate esenţială, dar şi constantă pentru mult timp înainte, a redus la zero efectul strategiilor neinspirate şi chiar aventuriere, de a atrage Moldova în alierea cu unii împotriva altora. De fiecare dată când politicienii noştri şi elitele naţionale s-au lăsat atraşi în asemenea acţiuni, ţara a avut scump de plătit. Mai întâi cu sânge şi dezintegrare în urma conflictului armat din regiunea transnistreană, apoi cu degradare economică şi socială deja pe parcursul a câtorva decenii.

De-a lungul celor 28 de ani de independenţă, preferinţele geopolitice diametral opuse ale cetăţenilor au stat la baza scindării şi dezbinării puternice a societăţii moldoveneşti. Fapt speculat cu multă abilitate de diferite forţe politice, exclusiv în interese străine poporului nostru. Iată de ce, în calitatea mea de preşedinte al Republicii Moldova, fac uz de orice oportunitate pentru a solicita recunoaşterea şi respectarea de facto a statutului de neutralitate al ţării mele, statut consfiţit în Constituţia ţării, iar noi nu vrem să fim trataţi ca teritoriu neutru, asta e altceva decât un stat neutru.

Formula politică a rezolvării problemei transnistrene trebuie elaborată şi agreată de principalii actori politici pe intern – Preşedinţie, Parlament, Guvern şi alte instituţii ale statului R. Moldova. Ulterior, această formulă urmează a fi propusă spre discuţii partenerilor externi şi formatului „5+2”.

Este un caz unic pentru R.Moldova, când două forţe politice cu doctrine politice şi geopolitice diametral opuse acţionează în comun pentru a guverna şi soluţiona problemele stringente ale ţării… Acest consens extern fără precedent poate şi trebuie utilizat de noi pentru a realiza schimbări reale în calitatea vieţii cetăţenilor, pentru a găsi o soluţie politică în soluţionarea problemei transnistrene, pentru a da o şansă R. Moldova”, a declarat Dodon.

Vezi întregul mesaj mai jos: 

Articole asemănătoare

Back to top button