fbpx

video | Discursul lui a stârnit admirație: Cum a învățat Donald Tusk limba română în două zile?

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a ținut joi seară un discurs în sala Ateneului din București. Coordonatorul unității de traducere în limba română la Consiliul UE, Dan Mărășescu, a dezvăluit cum i-a reușit lui Tusk să învețe atât de repede un text într-o limbă străină pentru el.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Mărășescu nu s-a întâlnit niciodată personal cu Donald Tusk, dar a rămas impresionat de discursul pe care i l-a trimis să-l traducă. Specialistul spune că i-a expediat oficialului o înregistrare audio, astfel încât acesta să știe cum să pronunțe corect cuvintele în limba română, scrie presa străină.

„Eu am lucrat la traducere numai în ziua dinainte. El n-a avut nicio zi la dispoziţie pentru a învăţa să-l citească. Bănuiala mea e că a avut mult mai puţin timp decât crede lumea. Tocmai de asta sunt impresionat. Cred că l-a citit foarte bine în condiţiile date. Şi cred că dacă ar fi avut timp să repete mai mult, ar fi crezut lumea că ştie româneşte”, a mărturisit traducătorul. 

În timpul cuvântării sale, Tusk a citat celebri scriitori români, precum Nichita Stănescu și Mircea Eliade, a făcut referire la George Enescu, Nadia Comăneci şi Simona Halep, dar și la evenimente memorabile din istoria României.

Vedeți mai jos discursul oficialului.

 

Articole asemănătoare

Back to top button