fbpx

video | Deportări, foamete, teroare. Un documentar 10TV prezintă imagini de arhivă despre „eliberarea sovietică”, la 75 de ani după al Doilea Război Mondial

Imagini cutremurătoare, care vor rămâne mereu în istorie, au fost prezentate într-un documentar 10TV – o retrospectivă a eliberării Basarabiei de fosta URSS. Foamete, deportări, teroare – sunt câteva dintre aspectele tratate în acest film.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Imaginează-ți să fii trezit noaptea de militarii NKVD, care-ți ordonă să-ți strângi lucrurile într-un sfert de oră, să fii despărțit de familie, arestat, umilit, să fii trimis la drum lung, la alt capăt de lume, fără vreo explicație”, începe documentarul „Pagini albe Basarabia”, subtitrat în rusă.

Semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov, unul dintre evenimentele care au marcat istoria noastră, este un subiect prezentat în documentar. Autorii au relatat despre nevoile de extindere ale celor doi dictatori, Stalin și Hitler. Filmulețul include și imagini de arhivă, amintirile unor foști deportați, deținuți politici, martori ai foametei din 1946-1947. De asemenea, autorii spun despre cum Basarabia a fost transformată în RSSM

„În 75 de ani de la sfârșitul celui mai dezastruos război mondial, Europa sărbătorește pacea și unitatea europeană, în timp ce la Chișinău este marcată grandios Ziua Victoriei – sărbătoarea celor surzi, a celor care au uitat, a celor servili și, nu în ultimul rând, a celor care ne-au dominat cel puțin 45 de ani de istorie”, spun autorii documentarului 10TV . 

Numere cutremurătoare sunt întâlnite în documentar: 60.000 de persoane duse în condiții inumane, „în alt capăt al lumii”; 200.000 de băștinași – victime ale foametei „declanșate artificial” de fostul regim sovietic.

Despre cum economia Moldovei a rămas la o treaptă joasă și cum „mutilarea istorică” ne-a influențat viața de apoi – vedeți în materialul ce urmează.

Articole asemănătoare

Back to top button