fbpx

video | Cum arată cea mai detaliată hartă 3D a Căii Lactee?

Astronomii au dezvăluit cea mai precisă hartă 3D a Căii Lactee, o realizare care promite să aducă o nouă abordare asupra funcționării galaxiei și a misterelor universului mai larg.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Marele atlas electronic a fost compilat din datele colectate de observatorul Gaia al Agenției Spațiale Europene, care a scanat cerurile de când a fost lansat în 2013 din Kourou, în Guyana Franceză.

Harta conține suficiente detalii pentru ca astronomii să măsoare accelerația sistemului solar și să calculeze masa galaxiei. Vor oferi indicii despre modul în care s-a format sistemul solar și ritmul la care s-a extins universul încă din zorii timpului, scrie playtech.ro.

„Ceea ce facem cu adevărat aici este să obținem o hartă foarte detaliată a universului local care este în trei dimensiuni pentru stele de la câteva sute de ani lumină”, a spus Nicholas Walton, membru al echipei științifice ESA Gaia de la Institutul de Astronomie din Cambridge.

Cum și ce ne arată harta 3D a Căii Lactee?

Prin grafica pozițiilor și mișcărilor stelelor, sonda a descoperit procese distructive dincolo de marginea Căii Lactee. Un șuvoi slab de stele reperate între două galaxii din apropiere este o dovadă că Norul Magellanic Mare devorează în mod constant Norul Magellanic Mic.

Multe dintre corpurile pe care Gaia le observă sunt quasare, obiecte extrem de îndepărtate și intens strălucitoare alimentate de găuri negre de un miliard de ori mai mari decât masa soarelui.

Măsurând mișcarea sistemului solar în raport cu acestea, datele Gaia arată că sistemul solar cade spre centrul Căii Lactee cu o accelerație de aproximativ 7 mm pe secundă în fiecare an.

Gaia a făcut posibilă maparea galaxiei noastre

Cunoscut sub numele de Galaxy Surveyor, Gaia orbitează planeta dintr-o poziție gravitațional stabilă cunoscută sub numele de punct Lagrange la 930.000 de mile de Pământ în direcția opusă Soarelui.

În ultimii șapte ani, sonda a măsurat pozițiile și viteza a aproape 2 miliarde de stele. Pe lângă dezvăluirea urmelor de consum cosmic, datele permit astronomilor să împartă distribuția materiei pe Calea Lactee, de la care îi vor estima direct masa.

Punctele Lagrange sunt regiuni din spațiu în care forțele gravitaționale tind să facă obiectele să rămână așezate. Pentru observatorul Gaia, acest lucru înseamnă că este necesar un minim de combustibil pentru a-și menține locația.

Orbita îndepărtată are un alt avantaj: este suficient de departe de Pământ pentru a evita poluarea luminoasă care îi strică vederea asupra stelelor.

Floor van Leeuwen, care gestionează procesarea datelor pentru Gaia la Institutul de Astronomie, a declarat că o mulțime de date le-a permis astronomilor „să analizeze vecinătatea noastră stelară și să abordeze întrebări cruciale despre originea și viitorul galaxiei noastre”.

„Gaia se uită la ceruri în ultimii șapte ani, cartograiind pozițiile și viteza stelelor. Datorită telescoapelor sale, avem în posesia noastră cel mai detaliat atlas 3D de miliarde de stele asamblat vreodată”, a declarat Caroline Harper, de la Agenția Spațială din Marea Britanie.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button