fbpx

video | Ce știm până acum despre noul coronavirus și imunitate

Te poți reinfecta cu noul coronavirus și cum ripostează sistemul imunitar atunci când este atacat? Răspunsurile la aceste întrebări, dar și la multe altele, le-au rezumat într-un video reporterii de la BBC. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Indiferent de boala la care suntem expuși, sistemul imunitar intră în acțiune și luptă împotriva infecțiilor. Pentru aceasta, corpul nostru eliberează substanțe chimice și globule albe în sânge.

Sistemul imunitar poate da și o ripostă țintită împotriva unor anumite virusuri sau bacterii, producând anticorpi specifici – proteine care se prind de virus și nu-l lasă să intre în celule și limfocite T, care distrug celulele deja infectate.

Totuși, atunci când suntem expuși unui virus nou, necunoscut în medicină, precum COVID-19, organismul are nevoie de mai mult timp pentru a riposta.

Dacă avem deja anticorpi pentru un virus la care am fost expuși, aceștia sunt trimiși la luptă când respectivul virus reapare. Astfel, dobândim imunitate. Același principiu este folosit în cazul vaccinurilor.

Atunci când o mare parte din populație dobândește anticorpi sau este vaccinată împotriva virusului, se formează așa-zisa „imunitate colectivă”. Totuși, dezvoltarea anticorpilor după expunerea la un virus sau după vaccinare nu înseamnă că suntem total feriți de o nouă îmbolnăvire sau că vom fi protejați toată viața.

Unele virusuri, precum rujeola, „sunt ținute minte de sistemul imunitar”, iar anticorpii dezvoltați se mențin în organism pentru toată viața. Dar alte virusuri, cum e cel care provoacă banalul guturai, sunt „uitați” foarte ușor și putem răci din nou doar după câteva săptămâni. Alte virusuri, cum e cel al gripei, ne invadează sistemul imunitar prin repetate mutații.

Actualmente nu există dovezi care ar demonstra că noul coronavirus se poate modifica, astfel încât să fie nevoie de diferite tipuri de anticorpi. Fiind un virus nou, cercetătorii continuă să îl studieze pentru a găsi un vaccin potrivit.

Citește și: 

studiu | Cum ne afectează coronavirusul întregul organism

Articole asemănătoare

Back to top button