fbpx

video | A văzut PC-ul prima dată la lecțiile de informatică, însă acum are o carieră impresionantă în IT. Află istoria de succes a Svetlanei Sura

A văzut calculatorul pentru prima dată la lecțiile de informatică și a fost de-a dreptul fascinată de posibilitățile pe care le oferea. Așa au fost începuturile carierei de succes a Svetlanei Sura, o profesionistă care impresionează prin tenacitate și voința de a atinge excelența în tot ceea ce face.

În prezent, Svetlana activează în calitate de database developer în cadrul unei companii, o specialitate care corespunde întru totul pasiunii sale de a analiza și prelucra informația, de a formula concluzii pe baza datelor existente și de a se dezvolta în permanență ca profesionist.

Încă din școală, tânăra a studiat intensiv informatica. Ajunsă la facultate, făcea multe lecții practice, iar profesorii au ajuns să o cunoască datorită performanțelor sale, dar și pentru că ieșea, de fiecare dată, ultima din sălile de laborator.

„Prima dată am văzut windows-ul… am fost fascinată. Plecam de la universitate când se închidea laboratorul, pentru că mereu încercam să fac anumite lucrări, de aia mă cunoșteau toți deja”, spune Svetlana.

În anul 2002, când a absolvit facultatea, pentru că sectorul IT, spune ea, nu oferea prea multe oportunități pentru tinerii specialiști, Svetlana a activat în calitate de profesoară de matematică. Un an mai târziu, visul ei de a lucra într-o companie IT s-a îndeplinit.

„În momentul când am aflat că am fost acceptată, am avut emoții enorme, tremuram de fericire. Era prima mea experiență în calitate de database developer. Au fost o sumedenie de lucruri noi, pe care nici nu le studiasem. A trebuit să împrumut cărți, apelam la colegii mei de serviciu, chiar dacă mereu erau ocupați”, povestește ea.

Iată ce recomandări oferă Svetlana Sura pentru cei care visează la o carieră în IT:

  1. Astăzi, tinerii au la dispoziție o sumedenie de resurse pentru a studia domeniul IT și pentru a aplica în practică cele învățate;
  2. Trebuie să ai dorință și perseverență de a excela în fiecare zi – una dintre abilitățile de bază ale unui tânăr angajat în IT;
  3. Unul din cele mai frumoase aspecte ale unei cariere în acest domeniu ține de posibilitatea și necesitatea de a studia ceva nou în fiecare zi;
  4. Interacțiunea cu diverse domenii – activând în IT, participi la automatizarea unor procese în aceste sfere. Astfel cunoști specificul lor, interacționezi cu diferite persoane;
  5. Domeniul dat oferă mai multe oportunități: poți lucra de acasă iar salariul pentru munca depusă este unul atractiv;
  6. În prezent, pe piața din Republica Moldova, cea mai frumoasă și armonioasă relație dintre angajat și angajator este în domeniul IT.
Reportajul a fost realizat în cadrul Campaniei de promovare a Carierei IT, implementate de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC) cu susținerea Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, a Suediei și UN Women. Campania își propune să comunice tinerilor care sunt oportunitățile și avantajale pe care le generează activitatea în domeniul dat, îi încurajează să afle mai multe informații despre profesiile și oportunitățile acestei sfere, demontând stereotipurile existente și promovând istoriile unor profesioniști care inspiră. În același timp, campania se axează pe ideea că la temelia succesului și a performanței stau munca, atitudinea conștiincioasă, dedicarea și dorința de a te dezvolta continuu.

Articole similare

Close