fbpx

Vești proaste pentru deținătorii de drone. Lansarea dispozitivelor va fi posibilă doar cu permisiunea Autorității Aeronautice Civile

Autoritatea Aeronautică Civilă prin atribuțiile și competențele sale de a asigura siguranța zborurilor și a securității aeronautice, atenționează posesorii de drone despre necesitatea creșterii responsabilității civice privind utilizarea aparatelor de zbor pilotate de la distanță.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Consecințele utilizării necorespunzătoare a aparatelor de zbor fără pilot, nerespectarea legislației aeriene și a regulilor de exploatare a dronelor, pot avea urmări grave, inclusiv letale. Astfel, Republica Moldova și-a asumat angajamentele de a transpune în legislația națională standardele europene pe domeniul aviației civile, iar Autoritatea Aeronautică Civilă (ACC) va prelua normele europene în vederea stabilirii reglementărilor la nivel național, inclusiv privind utilizarea în siguranță a dronelor civile.

În ultimii ani, AAC a sesizat mai multe încălcări fiind documentate zboruri efectuate în zona desfășurării curselor aeriene comerciale, deasupra mulțimilor de oameni, a obiectelor de infrastructură sau a bunurilor materiale, fiind puse în pericol siguranța și securitatea aeronautică, securitatea națională, dreptul la protecția vieții și a sănătății cetățenilor.

Astfel, în Codul Aerian care a fost adoptat este introdusă noțiunea de aeronavă fără pilot, iar prin articolul 33 a fost stabilit faptul că zborul acestora poate avea loc doar cu permisiunea Autorității Aeronautice Civile, cu excepția cazurilor când zborurile au loc în spațiul special rezervat, în conformitate cu procedurile în vigoare privind alocarea, rezervarea, segregarea zonelor din spațiul aerian național în care se desfașoară activitățile de zbor.

De asemenea, în conformitate cu prevederile art. 4 Legea 143, privind controlul spațiului aerian, utilizarea spațiului aerian al Republicii Moldova în scop de aerofotografiere și filmare se efectuează cu permisiunea scrisă a AAC și avizele obligatorii a MAI și SIS.

Articole asemănătoare

Back to top button