fbpx

„Vacanțe mai mari”: Precizările MEC privind începutul și sfârșitul anului de studii 2024-2025

Ministrul Educației a venit cu precizări după propunerea ca ziua de 1 septembrie 2024 (duminică) și 31 mai 2025 (sâmbătă) să fie zile de studiu. Potrivit instituției, acest lucru se datorează planificării vacanțelor mai lungi pentru anul următor și necesității de a menține numărul total de ore de studiu.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Pentru ca în anul de studii 2024-2025 vacanțele de toamnă și cea de primăvară să dureze 9 zile și nu 2-3 ca până acum, și ținând cont de necesitatea păstrării numărului total de zile de studiu într-un an, Ministerul Educației și Cercetării a propus ca ziua de 1 septembrie 2024  (duminică) și 31 mai 2025 (sâmbătă) să fie zile de studiu. 

Majorarea numărului zilelor de vacanță va permite părinților să-și planifice din timp concediile și să petreacă mai mult timp cu copiii lor. Astfel, dacă în anul curent de studii, 2023-2024, vacanța de toamnă a avut durata de doar trei zile plus weekend-ul (în perioada 1-5 noiembrie 2023), în anul de studii 2024-2025 aceasta va avea o durată de 9 zile (în perioada 26 octombrie – 3 noiembrie 2024, incluzând o săptămână deplină și cele două weekend-uri, pre și post săptămânii de vacanță).”, se arată în comunicat.

Și vacanța de primăvară din viitorul an de studii va fi mai mare comparativ cu anul curent. Astfel, în acest an vacanța de primăvară a început la 8 martie 2024, vinerea (zi liberă conform Codului muncii), urmată de două zile de weekend și două zile de vacanță – ziua de luni și marți, procesul educațional fiind reluat în ziua de miercuri.

Pentru anul viitor, ministerul a stabilit vacanța de primăvară în perioada 3 – 9 martie 2025, astfel ca elevii și familiile lor să poată beneficia de 9 zile de vacanță, care la fel să includă o săptămână deplină și cele două weekend-uri – din 1 martie până la data de 9 martie 2025.

„De regulă, prima zi din anul de studii se încheie după prima lecție și include activități precum repartizarea manualelor școlare, prezentarea orarului lecțiilor și cercurilor, familiarizarea cu regimul de activitate al instituției de învățământ și cu regulile pentru asigurarea vieții și sănătății elevilor. În ultima zi a anului de studii la fel, are loc transmiterea manualelor școlare, prezentarea rezultatelor școlare, discuții pe final de an de studii etc.”, mai indică sursa.

De asemenea, în comunicat se mai menționează că personalul din instituțiile de învățământ va primi zile de recuperare plătite.

Amintim că anunțul MEC că anul viitor elevii vor începe studiile într-o zi de duminică și le vor încheia într-o zi de sâmbătă a trezit confuzie și nedumerire în rândul părinților.

Articole asemănătoare

Back to top button