fbpx

Unele țări revin la normal, altele la restricții mai dure. Ultimele actualizări despre COVID-19 la nivel mondial

La mai bine de un an de la primul contact cu noul tip de coronavirus, pandemia încă se mneține la nivel mondial. Dacă unele state deja tind să relaxeze măsurile de prevenire a COVID-19, altele încă duc o luptă aprigă cu valul de infectări și decese.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Aproape în fiecare săptămână autoritățile mai multor state anunță noi actualizări a măsurilor anti-COVID-19. În timp ce țări, precum Germania, Marea Britanie și Grecia anunță relaxarea curândă a restricțiilor, o mulțime de state discută înăsprirea interdicțiilor.

ZUGO a făcut o selecție a ultimelor actualizări despre COVID-19, anunțate la nivel mondial. În unele zone europene, luna martie a debutat cu relaxări, în altele se iau măsuri mai severe.

România: Se ia în calcul limitarea circulației noaptea

Guvernul ia în calcul modificarea restricțiilor de circulație, din cauza creșterii numărului de cazuri noi. Surse guvernamentale susțin că executivul ar urma să modifice ora de la care se aplică restricțiile de circulație pe timpul nopții.

Astfel, circulația în afara locuinței va fi interzisă începând cu ora 22:00, în loc de ora 23:00. De asemenea, va fi modificată și ora până la care pot funcționa restaurantele. Și acestea vor putea funcționa doar până la ora 22:00.

Decizia ar putea fi luată miercuri, 10 martie, fiind nevoie de o hotărâre a CNSU, aprobată ulterior în ședință de guvern.

Belgia: Interdicția călătoriilor neesențiale, prelungită până pe 18 aprilie

Belgia a prelungit interdicția călătoriilor neesenţiale în afara graniţelor, dar din exteriorul granițelor spre interior până la 18 aprilie, ceea ce include şi sărbătorile de Paşte, a anunţat vineri seara premierul belgian Alexander De Croo.

La încheierea unei reuniuni privind pandemia, la care au participat şefii executivelor regionale, premierul De Croo a prezentat, de asemenea, un calendar pentru reducerea restricţiilor. Acesta prevede o redeschidere treptată a cafenelelor şi a sălilor de spectacole din luna mai.

Ungaria: Magazinele neesenţiale – închise şi învăţământ exclusiv online

Ungaria închide școlile, grădinițele și magazinele neesențiale începând de luni, odată cu intrarea în vigoare a noilor restricţii instituite pentru a frâna ceea ce autorităţile de la Budapesta consideră a fi al treilea val al pandemiei de COVID-19, relatează Agerpres.

Învăţământul primar se va desfăşura cel puţin o lună numai online, la fel cum se desfăşoară din noiembrie cel secundar şi universitar.

În ceea ce privește comerțul, este permisă funcţionarea doar a magazinelor cu produse de bază, precum supermarketurile, farmaciile sau benzinăriile, printre altele.

Folosirea măştii este obligatorie în toată ţara şi este menţinută interdicţia de circulaţie nocturnă, între orele 20:00 şi 5:00.

Finlanda: Cafenelele şi restaurantele – închise temporar

Finlanda va intra într-o carantină pentru trei săptămâni, după ce parlamentul a aprobat luni o propunere guvernamentală de închidere temporară a cafenelelor, barurilor şi restaurantelor, în încercarea de a limita răspândirea COVID-19, transmite Agerpres.

„Restricţiile vizează reducerea la minimum a contactelor între persoane pentru a scădea numărul infecţiilor şi a păstra epidemia sub control”, a declarat în parlament şefa guvernului, Sanna Marin.

Preşedinele Sauli Niinisto a promulgat deja legea adoptată de legislativ în procedură rapidă.

Efectivă începând de marţi, carantina se va aplica în zonele unde fie răspândirea epidemiei se accelerează, fie există transmitere comunitară. De această măsură ar urma să fie afectate 15 dintre cele 19 regiuni ale Finlandei. În următoarele trei săptămâni, restaurantele vor putea să furnizeze în continuare mâncare la pachet.

UE cere relaxarea restricțiilor

Pe de altă parte, în luna februarie, Comisia Europeană a trimis scrisori de notificare către şase ţări membre UE – Belgia, Germania, Finlanda, Danemarca, Suedia şi Ungaria, în legătură cu impunerea unor restricţii de călătorie legate de COVID-19 considerate disproporţionate.

Pe 1 martie, cancelarul german Angela Merkel și liderii celor 16 landuri se pregătesc să anunțe relaxarea foarte prudentă a restricţiilor impuse din cauza pandemiei COVID-19. Șefa guvernului a declarat că cedează în fața pesiunii tot mai mari a populației şi va accepta unele măsuri de relaxare, mizând în acelaşi timp pe milioane de teste pentru a evita un al treilea val de infectări

Marea Britanie: 8 martie – începutul revenirii la normal

Guvernul premierului Boris Johnson a anunţat un plan în patru etape de ieşire din lockdown. Ţelul declarat va fi ca până pe 21 iunie să nu mai existe restricţii. Prima fază începe pe 8 martie. Vor exista, totuşi, unele diferenţe de la regiune la regiune. Scoţia şi Ţara Galilor, de exemplu, vor să redeschidă şcolile doar pas cu pas.

În Anglia, în schimb, acestea îşi redeschid ușile pe 8 martie. Urmează a fi permisă, din nou, vizita în căminele de bătrâni, dar numai a unei singure persoane şi după prezentarea unui test negativ, precum şi întâlnirile între două persoane din gospodării diferite.

Austria: Undă verde la cumpărături

În Austria, magazinele au fost deja redeschise acum aproximativ trei săptămâni. Deşi numărul de noi infectări este, din nou, în creştere, executivul de la Viena e dispus să mai reducă din restricţii. În landul vestic, Vorarlberg, unde situaţia epidemiologică este mai bună, vor exista relaxări începând cu 15 martie, după cum a anunţat cancelarul austriac Sebastian Kurz, la capătul unor convorbiri purtate cu experţi, cu responsabilii politici regionali şi cu reprezentanţi ai opoziţiei.

Relaxările vor privi sportul, cultura şi gastronomia. Restaurantele urmează a se deschide deja la nivelul întregii ţări pe 27 martie – însă numai la terasă, în aer liber. De asemenea, relaxările depind de gradul de infectare cu SARS-CoV-2, a subliniat Kurz, motiv pentru care austriecii sunt testaţi în număr mare: în prezent aproximativ un sfert din populaţie pe săptămână.

Autorităţile speră ca numărul persoanelor vaccinate să crească simţitor în lunile martie şi aprilie. În aprilie se intenţionează şi redeschiderea hotelurilor. Începând de ieri, persoane cu vârste peste 14 ani pot primi gratuit 5 teste rapide pentru coronavirus în farmacii.

Olanda: Oamenii au fost încurajați să ia cu asalt ringul de dans și să cânte, fără mască

Din 1 martie au fost redeschise liceele şi universităţile olandeze – cel puţin parţial. De mâine ar urma ca şi negustorii cu amănuntul să-şi poată relua activitatea, dar şi aceasta în condiţii speciale. În magazine nu vor avea voie să se afle în acelaşi timp decât doi clienţi pe etaj.

Saloanele de coafură, cosmetică, masaj şi şcolile de şoferi pot deschide de astăzi. Teatrele, muzeele, grădinile zoologice rămân pe mai departe închise.

Olandezii nu au voie să se întâlnească în propria locuinţă decât cu o persoană străină, iar în aer liber se pot întâlni doar doi oameni, în loc de patru, cum era până acum. Doar persoanele cu vârste de până la 27 de ani au voie să facă sport în aer liber.

Citește și: Petrecere experiment în Olanda: Oamenii au fost încurajați să ia cu asalt ringul de dans și să cânte, fără mască

Grecia: Turismul va fi reanimat în curând

Grecia plănuiește ca până la finalul lunii martie să ridice restricțiile impuse de pandemie din sectorul vânzărilor cu amănuntul și să redeschidă școlile. Totodată, guvernul de la Atena a anunțat că va începe redeschiderea sectorului turistic înaintea sezonului de vară, cel mai probabil în luna mai, transmite Reuters.

Anunțul a fost făcut luni de purtătoarea de cuvânt a guvernului de la Atena, Aristotelia Peloni, care a subliniat însă că decizia finală va depinde de datele privind evoluția situației epidemiologice.

Astfel, guvernul de la Atena speră ca pe măsură ce campania de vaccinare progresează, să poată permită deschiderea teraselor în luna aprilie și să repornească turismul începând cu luna mai. Sectorul turistic generează 20% din PIB-ul Greciei și angajează una din cinci persoane din această țară.

Totodată, ministrul de Finanțe grec Christos Staikouras a declarat luni, în timpul unui interviu la radio, că scenariul de bază al executivului vizează redeschiderea economiei începând cu 22 martie.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button