Un tânăr care ar fi schizofrenic, forțat de un felcer să se refuze de spitalizare, după ce i s-a făcut rău în stradă. Martoră: Băiatul părea mult mai adecvat decât medicul
Un tânăr de 21 de ani, care ar suferi de schizofrenie, a avut nevoie de ajutorul medicilor, după ce în această dimineață, în jurul orei 03:40, i s-a făcut rău. Totul s-a întâmplat pe strada George Meniuc intersecție cu stradela Nucarilor din capitală. Cea care a alertat Serviciul 112 a fost directoarea Platformei pentru Cetățenie Activă și Parteneriat pentru Drepturile Omului, Antonița Fonari, care locuiește în zonă.
Nicolae, băiatul care tremura continuu și încerca să găsească un punct de sprijin în jurul său, le-a spus medicilor denumirea medicamentului pe care îl administrează de obicei și a solicitat de mai multe ori să fie dus la Spitalul de Psihiatrie. Felcerul a constatat că tânărul suferă de schizofrenie, și l-ar fi impus să semneze refuzul de a fi spitalizat, în ciuda rugăminților băiatului de a fi internat.
„Îmi este greu să nu spun că, dintr-o parte, Nicolae părea mult mai adecvat decât medicul, care a vorbit foarte grosolan și a refuzat cel puțin să măsoare tensiunea pacientului, care i-a spus clar că „a luat câteva doze de Aminazine, pentru că nu prea ajută”.
Am cunoscut persoane cărora le-a fost administrat acest preparat și știu că are multiple efecte adverse, în special în caz de supradozaj, respectiv, m-am mirat că medicul a decis că nu este cazul să ducă pacientul la psihiatrie (pentru că inițial Nicolae acuza doar o durere puternică în umăr și sacoul său era murdar în spate, în rest având o ținută foarte îngrijită)”, se arată într-o postare a Antoniței Fonari.
În timpul discuției cu băiatul, acesta a menționat că în căminul în care locuiește, mama aplică deseori violența fizică asupra sa și „nu vrea să mai aibă grijă de unul bolnav de cap”.
„Posibil că medicii înțeleg „din ochi” că nu este nevoie de o consultație de urgență, înțeleg că băiatul trebuie să meargă din nou la psihiatru așteptând programarea la Policlinică (de la ultima internare a trecut o săptămână), înțeleg că este o muncă solicitantă la Urgență și că nu sunt specialiști suficienți. Dar nu înțeleg de ce medicii de la Urgență obligă pacienții să semneze actul (care la momentul semnării nici nu este completat) că refuză spitalizarea.
În cazul lui Nicolae el era foarte deschis să meargă imediat la Costiujeni, a repetat asta de mai multe ori și, totuși, s-a conformat să semneze că refuză spitalizarea (de altfel medicul nu a oferit nici o explicație cu privire la ce „trebuie de semnat aici””, a mai scris Fonari pe pagina sa Facebook.
Am contactat-o telefonic pe purtătoarea de cuvânt a Centrului Național de Asistență Prespitalicească, Diana Blanaru, care ne-a comunicat că se va informa despre acest caz și va reveni cu o reacție.
În context, Antonița Fonari solicită ministrei Sănătății, Ala Nemerenco, să revizuiască practica de a obliga pacienții să semneze actul prin care refuză internarea în spital și face referire și la faptul că este o problemă când polițiștii asociază delirul numai cu substanțele psihotrope pe care ar fi putut să le consume o persoană, recomandând Ministerului Afacerilor Interne să țină cont de acest lucru la instruirile viitoare ale angajaților.