fbpx

Un moldovean care a luptat la război de partea Rusiei, condamnat la închisoare. De ce este învinuit tânărul

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță condamnarea unui cetățean al Moldovei pentru infracțiunea mercenariat în Donețc, Ucraina, în perioada 2016-2021.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Bărbatul este din raionul Strășeni și are vârsta de 34 de ani. În baza probelor acumulate de ofițerii Serviciului de Informații și Securitate, acesta a fost reținut la revenirea în țară, la punctul de trecere a frontierei de la Sculeni și supus investigațiilor. Inculpatul și-a recunoscut vinovăția la comiterea infracțiunii de mercenariat, manifestată prin participarea lui în conflictul armat din Ucraina, prin contribuirea la secesionarea regiunilor separatiste Lugansc și Donețc ale Ucrainei.

Inițial, acesta s-a înrolat în formațiunea militară „Pervaia Slaveanscaia Brigada” a autoproclamatei republici Donețc, în cadrul căreia a participat la conflictul militar în calitate de ostaș. Ulterior, acesta a fost avansat în calitate de comandant de batalion, iar mai apoi – comandant de pluton în telecomunicații. Potrivit declarațiilor inculpatului, acesta era remunerat lunar, iar totalizat suma anuală constituia 150.000 ruble rusești.

Așa cum acesta și-a recunoscut vinovăția, potrivit legii a beneficiat de o reducere a pedepsei și a fost condamnat la trei ani și șase luni închisoare. Bărbatul a fost plasat sub arest până la intrarea în vigoare a sentinței pronunțate vineri, 11 noiembrie 2022.

Articole asemănătoare

Back to top button