fbpx

ultima oră | PDM anunță că se retrage de la Guvernare

În cadrul briefingului Partidului Democrat, care are loc în aceste clipe, vicepreședintele formațiunii politice, Vladimir Cebotari anunță că PDM se retrage de la Guvernare.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Decizia a fost luată în urma ședinței Consiliului Național Politic al partidului.

„PDM a decis retragerea de la guvernare, prin demisia Guvernului. Aceasta este singura modalitate legală prin care se poate face acest lucru, în situația juridică în care ne aflăm”, a menționat vicepreședintele Partidului Democrat.

Totodată, Cebotari a spus că începând de astăzi, prim-ministrul și toți miniștrii Guvernului Filip vor demisiona.

„Va fi un semnal clar că PDM nu se ține de putere”, a declarat Cebotari.

Briefingul de astăzi este a doua tentativă a reprezentanților PDM de a-și prezenta deciziile public, prima conferință de presă fiind anunțată anterior la ora 13:00.

„Din cauza refuzurilor, nu s-au putut găsi compromisuri. Cât avem deciza CC, Guvernul va funcționa ilegal. Cel mai probabil se va ajunge la anticipate. Totuși, PDM rămâne deschis dialogului. Înțelegem cât de fragilă este majoritatea parlamentară”, a mai spus politicianul.

Cebotari declară că această hotărâre a fost luată pentru a evita acțiunile violente.

Amintim că Guvernul format din exponenții PSRM, PAS și PPDA a fost investit, potrivit Curții Constituționale, în afara termenului de trei luni (90 de zile) de la validarea mandatelor, prevăzut de Legea Supremă a statului.

Curtea a decis că termenul în care Parlamentul ales pe 24 februarie putea deveni funcțional și legitim a expirat pe 7 iunie, în timp ce socialiștii și Blocul ACUM au ales organele de conducere ale Parlamentului și Guvernul a doua zi, pe 8 iunie.

În consecință, întrucât șeful statului, Igor Dodon, nu a dorit să pună în aplicare decizia CC, acesta a fost suspendat, iar pentru procedura de dizolvare a Parlamentului, premierul Pavel Filip a preluat interimatul funcției de șef al statului.

După dizolvarea Parlamentului, președintele interimar a anunțat și data organizării alegerilor parlamentare anticipate, care vor avea loc pe 6 septembrie 2019.

Articole asemănătoare

Back to top button