fbpx

ultima oră, doc | Decis! Starea de urgență pentru 60 de zile, instituită în Republica Moldova

În Republica Moldova a fost instituită stare de urgență. Hotărârea a fost luată de parlamentari în ședința plenară de miercuri, 31 martie. Măsura este valabilă pentru o perioadă de 60 de zile, începe din 1 aprilie și se termină la 30 mai. Important de precizat este faptul că inițiativa dezbătută în Parlament nu conține restricții concrete, ci doar prevederi generale.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Pentru instaurarea stării de urgență au votat 52 de deputați ai PSRM și ai platformei Pentru Moldova.

Parlamentarii PAS, Pro Moldova, PDM și cei ai grupului Pro Moldova s-au declarat împotriva inițiativei. Unii deputații au acuzat majoritatea PSRM-Pentru Moldova că în acest mod amână declanșarea alegerilor parlamentare anticipate, întrucât, potrivit legii, Parlamentul nu poate fi dizolvat în perioada stării de urgență.

Chemat în fața deputaților să argumenteze propunerea Guvernului de a institui, în Republica Moldova, stare de urgență, premierul interimar, Aureliu Ciocoi, a recunoscut că nu există un plan stabilit din timp care să prevadă restricții concrete.

Nu avem un program prestabilit. Am venit doar cu propunerea de instituire a stării de urgență. Dacă se va accepta, în noua circumstanță vom veni cu o listă de propuneri”, a punctat Ciocoi.

Potrivit documentului prezentat în Parlament, consecințele instituirii stării de urgență vor fi:

  • Instituirea unui regim special de intrare și ieșire din țară.
  • Instituirea unui regim special de circulație pe teritoriul țării.
  • Stabilirea unui regim special de lucru pentru toate entitățile.
  • Introducerea regimului de carantină și luarea altor măsuri sanitare antiepidemice obligatorii.
  • Interzicerea desfășurării adunărilor, manifestațiilor publice și a altor acțiune de masă.

În același timp, Ciocoi a fost întrebat de ce Guvernul a venit abia acum cu acestă propunere. Drept urmare, prim-ministrul interimar a declarat că, anterior, a făcut mai multe apeluri pentru a convoca parlamentarii în ședință pentru „a conveni de comun acord”, însă ieri ( n.r – 30 martie) „a fost ultima picătură în paharul răbdării și decizia nu are nicio legătură cu dizolvarea Parlamentului”.

La începutul ședinței, premierul interimar a afirmat că această decizie este singura metodă de ameliorare a situației pandemice.

„Nu am văzut o altă soluție decât să vin cu propunerea către Parlament de a institui starea de urgență în Republica Moldova”, a comunicat  Ciocoi.

De menționat este faptul că Zinaida Greceanîi a anunțat că Guvernul în exercițiu nu are derept de inițiativă legislativă pentru a înainta propunere pentru instituirea stării de urgență. În acest sens, inițiativa a fost depusă de câțiva deputați, însă prezentarea a fost făcută de Aureliu Ciocoi.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button