fbpx

ultima oră | CC: Președintele țării poate fi demis dacă nu desemnează un premier propus de majoritatea parlamentară formalizată

Președintele Republicii Moldova poate fi suspendat sau demis din funcție dacă refuză să desemneze candidatul propus de majoritatea parlamentară formalizată pentru funcția de prim-ministru. Decizia a fost luată astăzi de Curtea Constituțională. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Pentru aprecierea faptului dacă refuzul președintelui, de a desemna candidatul pentru funcția de prim-ministru propus de majoritatea parlamentară, reprezintă o faptă în sensul articolului 89 din Constituție, trebuie avute în vedere următoarele elemente: dacă prin această faptă președintele încalcă o prevedere din Constituție și/sau o hotărâre a Curții Constituționale și dacă prin această faptă președintele își încalcă obligația imparțialității și neutralității politice în procesul desemnării candidatului”, a declarat președinta CCM, Domnica Manole.

Curtea mai precizează că, în cazul care nu există o majoritate formalizată, șeful statului este obligat, după consultarea formațiunilor, să desemneze un premier, chiar dacă fracțiunile de partid nu sunt de acord cu acea candidatură.

Pentru această Hotărâre, judecătorii au analizat articolele 89, 91 și 98 alin. (1) din Constituție. Sesizarea a fost depusă de către deputatul Platformei DA, Igor Munteanu, pe 16 iunie.

Articole asemănătoare

Back to top button