fbpx

Ucraina avertizează că vor urma și alte atacuri asupra unor ținte de pe teritoriul Rusiei

Daca fortele ruse vor continua sa bombardeze Ucraina in ritmul actual, munitia moderna a Moscovei s-ar putea epuiza la inceputul anului urmator, sustin surse de la Pentagon, citate de StirileProTV.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

In schimb, de la Kiev, un oficial din Consiliul de Securitate avertizeaza ca vor urma si alte atacuri asupra unor tinte de pe teritoriu rus.

Declaratia vine dupa ce saptamana trecuta tara vecina a lovit cu drone doua baze aeriene din Rusia.

In tot acest timp, milioane de civili ucraineni se tem ca nu vor reusi sa faca fata acestei ierni fara curent, caldura sau apa.

La Odesa, in fata unor blocuri turn de locuinte, cufundate in bezna, o lumina firava licareste intr-o masina parcata. Inauntru, doi tineri, care poarta halate matlasate peste mai multe straturi de haine, folosesc autoturismul ca o anexa a locuintei. Se mai incalzesc putin si isi incarca telefoanele mobile. Oleh si Natalia spun ca n-au mai avut curent acasa de doua zile si doua nopti.

Tanar: „E umezeala peste tot la noi in apartament, din cauza condensului. Sunt 14-15 grade inauntru. Asa ca e ceva mai confortabil in masina, putin mai cald…”

La aproximativ o luna de la eliberarea Hersonului de sub ocupatia ruseasca, bucuria ucrainenilor de aici pare sa se fi stins. Asta pentru ca locuitorii de aici se uita cu groaza la iarna care-i asteapta. Iar intrebati daca a meritat pretul platit pentru libertate…
Tanar: ,,Trebuie sa ma gandesc. Nu stiu ce sa va raspund imediat. Pe de o parte, da, pe de alta parte, nu. Libertatea vine cu un pret mare. „

In putinele momente de liniste, oamenii stau la cozi interminabile pentru a primi cateva ajutoare.
Deborah Haynes, Sky News: ,,Da, rusii au iesit din orasul Herson, dar nu s-au dus prea departe. Sunt pe cealalta parte a acelui mal si folosesc pozitia de acolo pentru a trage in interiorul orasului, zilnic.”

Potrivit oficialilor de la Kiev, toate hidrocentralele si termocentralele au fost atinse de bombele rusilor, iar 40% din reteaua de inalta tensiune a fost avariata.

Deborah Haynes, Sky News: ,,Dronele sinucigase iraniene joaca un rol cheie in abilitatea Moscovei de a ataca infrastructura energetica ucraineana, provocand intreruperi masive de curent, cum este cea de aici. Dupa cum afirma Marea Britanie, rusii au primit cel mai probabil noi loturi de drone de la Teheran.”

Iarna este abia la inceput, localnicii se asteapta, in continuare, la multe intreruperi de curent si de caldura. Dar rezista…

Intr-o videoconferinta cu liderii din G7, presedintele Zelenski a vorbit despre singura posibilitate in care s-ar putea discuta despre pace.

Volodimir Zelenski: ,,(Sarbatorile) sunt momentul in care oamenii normali se gandesc la pace, nu la agresiune. Ii propun Rusiei sa incerce macar sa demonstreze ca este capabila sa renunte la agresiune. Ar fi corect sa inceapa retragerea trupelor rusesti de pe teritoriul recunoscut al Ucrainei pana de Craciun. Daca Rusia isi retrage trupele din Ucraina, atunci va fi asigurata o incetare a ostilitatilor.”

Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat ca Vladimir Putin nu va mai tine, in 2022, traditionala conferinta de presa maraton, de la sfarsitul anului. Ultima data, inaintea inceperii razboiului, Putin a vorbit mai mult de 4 ore in fata a sute de jurnalisti. Intrebat despre cum va evolua situatia, Peskov a facut o marturisire despre nivelul de adversitate fata de Federatia Rusa.

Dmitri Peskov: ,,Am ajuns la statia numita „confruntare”. Nimeni nu ne iubeste si nimeni nu ne va iubi prea mult. Dar nici nu avem nevoie de asta…”

Articole asemănătoare

Back to top button