fbpx

Ucraina acuză Rusia că a executat prizonieri răniţi la Avdiivka. A fost deschisă o anchetă

Autorităţile ucrainene au anunţat că au deschis o anchetă privind presupusa execuţie prin împuşcare de către forţele ruseşti a şase soldaţi ucraineni neînarmaţi în oraşul Avdiivka şi a doi într-un sat din aceeaşi regiune, după ce Rusia a revendicat controlul total asupra zonei, relatează Reuters.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„A fost lansată o anchetă privind împuşcarea prizonierilor de război ucraineni neînarmaţi în Avdiivka şi Vesele”, a anunţat duminică procuratura din regiunea Doneţk.

Procurorii fac referire la informaţii despre „execuţia a şase prizonieri” într-o poziţie din Avdiivka, adăugând că aceştia sunt „grav răniţi şi aşteaptă să fie evacuaţi”. Procurorii au spus că informaţia a fost publicată pe Telegram, dar nu au menţionat sursa.

Televiziunea publică ucraineană Suspîlne l-a citat pe purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Dmitro Lîhovi, care a declarat: „Nu există încă nicio posibilitate de a confirma sau infirma” crimele de la Avdiivka, deoarece o anchetă este în curs de desfăşurare. Cu toate acestea, el a adăugat că nu ar fi prima dată când Rusia ar fi comis crime de război.

Biroul procurorului din Doneţk a declarat că un fragment video filmat de o dronă arată un soldat rus care împuşcă de la mică distanţă doi soldaţi ucraineni capturaţi în satul Vesele. „Obligat să lase prizonierii în viaţă, ocupantul îi ucide cu arme automate”, comentează biroul, fără a preciza când a avut loc incidentul.

Ceva mai devreme, tot duminică, canalul oficial de Telegram al forţelor terestre ucrainene a partajat o înregistrare video aparent filmată dintr-o dronă, în care apar persoane în uniformă într-un şanţ îngust.O persoană înarmată pe care sursa o identifică ca fiind rusă este văzută apropiindu-se de două persoane în uniformă identificate ca fiind ucrainene şi apoi descărcându-şi arma şi aparent împuşcându-i pe amândoi.

Ucrainenii din filmare nu par să încerce să se apere şi se află într-un şanţ îngust, în şir indian, în timp ce celălalt soldat se apropie şi pare să îi vizeze pe amândoi.

După împuşcăturile iniţiale, cele două persoane rănite sunt văzute prăbuşindu-se pe o parte şi pe alta în tranşee, zvâcnind. Cealaltă persoană este apoi văzută îndepărtându-se pentru scurt timp, înainte de a părea că îi împuşcă din nou pe amândoi.

Ministerul rus al Apărării nu a răspuns la un e-mail trimis de Reuters în afara orelor obişnuite de lucru, în care se solicitau comentarii cu privire la aceste acuzaţii, cele mai recente dintr-o serie lansate de procurorii ucraineni, potrivit cărora ruşii ar fi ucis prizonieri de război. Rusia a negat până acum astfel de afirmaţii.

Reuters precizează, de asemenea, că nu a putut verifica imediat înregistrarea video sau alte detalii ale relatării procurorilor şi militarilor ucraineni.

Articole asemănătoare

Back to top button