fbpx

Transportatorii anunță un nou protest. Timp de trei zile vor fi suspendate rutele raionale și interraionale

Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto) anunță proteste pentru perioada 27-29 februarie 2024, ca urmare a nemulțumirii legate de modificările la Codul transporturilor rutiere adoptate în decembrie 2023.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„În perioada 27, 28, 29 februarie vor fi sistate rutele regulate raionale și internaționale”. Un anunț în acest sens a fost făcut de președintele Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA), Oleg Alexa.

„APOTA comunică că în urma analizei reacțiilor venite din partea reprezentanților puterii ca răspuns la revendicările transportatorilor expuse în cadrul protestului din 15.02.2024, constată caracterul demagogic și manipulator al acestora și evitarea răspunsului clar dacă modificările Codului transporturilor rutiere adoptate în decembrie 2023 corespund sau nu reglementărilor europene.

(…) Republica Moldova fiind în așteptarea negocierilor cu Uniunea Europeană privind condițiile de aderare, inclusiv stabilirea condițiilor sectoriale pentru transportul rutier și având declarat unul din scopurile fundamentale lupta cu corupția, a admis ca la etapa de pre-negociere să adopte un act normativ contrar reglementărilor Uniunii Europene, care promovează în mod direct schemele de corupție. Îndemnăm guvernarea să revină urgent la modificarea Codului transporturilor rutiere pentru a-l aduce în câmpul european.

Pentru a ne face auziți și pentru a ne apăra de normele abuzive și de schemele guvernării și a clanurilor oligarhice transportatorii sunt nevoiți să continue protestele”, se arată în scrisoarea transmisă de președintele APOTA, Oleg Alexa.

Principalele revendicări ale APOTA sunt:

  • Adoptarea normelor conforme celor din Uniunea Europeană
  • Excluderea din legislația națională a normelor contrare legislației europene
  • Liberalizarea cu adevărat a transporturilor regulate de pasageri pe rutele internaționale
  • Adoptarea reglementărilor privind activitatea de autogară similar reglementărilor din statele UE
  • Eliminarea jugului impus transportatorilor de către gruparea Vîlcu-Andronachi
  • Ridicarea nivelului de fiscalizare în transportul regulat de pasageri
  • Trecerea treptată și graduală la utilizarea aparatelor de casă în unitățile de transport

Articole asemănătoare

Back to top button