Tradiții și obiceiuri în noaptea de Înviere: Ce este bine să iei neapărat de la biserică pentru noroc și spor

Anul acesta, Paștele ortodox pică pe data de 16 aprilie, într-o zi de duminică. Drept urmare, creștinii vor merge la slujba de Înviere în noaptea de 15 spre 16 aprilie. Sărbătoarea cu cruce roșie și extrem de importantă pentru români vine la pachet cu o serie de tradiții și obiceiuri în Noaptea de Înviere. Iată de ce trebuie să țineți cont atunci când mergeți să luați Lumina Sfântă!
Ce obiceiuri se respectă în noaptea de Înviere
Noaptea Învierii sau Învierea Domnului este una dintre cele mai așteptate sărbători la români. În acest an, creștinii ortodocși vor lua Lumină în noaptea de 15 spre 16 aprilie, atunci când se sărbătorește Paștele. Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au păstrat cu sfințenie anumite lucruri, scrie Playtech.
Se spune că dacă se respectă câteva tradiții și obiceiuri în Noaptea de Înviere, oamenii vor fi feriți de rele și vor avea parte numai de noroc. Iată ce este bine să faci în noaptea de sâmbătă spre duminică.
Cel mai important simbol al Învierii îl reprezintă lumânarea. Întotdeauna, după slujbă, lumânarea trebuie adusă acasă aprinsă și păstrată cu sfințenie. Oamenii cred că este bine să o aprindă în fața unei icoane, pentru a fi feriți de cutremure. Lumânarea de Înviere se aprinde în fața unei icoane chiar și la sărbătorile mari de peste an.
Totodată, atunci când se merge la biserică în noaptea de Înviere, este bine să luați acasă apă sfinţită, pentru că se spune că aduce spor și noroc. În trecut, această apă avea proprietăți vindecătoare, care te scăpau îndată de diverse boli.
De ce nu este bine să atingem sarea
Potrivit credinței populare, în Noaptea de Înviere nu este bine să te cerți, pentru că este bine să primim Învierea Domnului cu bucurie și optimism. Mai mult de atât, Paștele să nu ne prindă supărați, ci mai degrabă bucuroși, împliniți, recunoscători lui Dumnezeu pentru toate lucrurile primite.
Un alt obicei spune că în Noaptea de Înviere nu este bine să punem mâna pe sare, deoarece ne va merge rău tot anul.
În noaptea de 15 spre 16 aprilie, creștinii merg la biserică și stau la slujbă până dimineața. În timpul slujbei, se împart prăjituri, cozonac, ouă roșii, mâncare și alte bucate tradiționale. În plus, oamenii se salută cu „Hristos a Înviat” – „Adevărat a Înviat”. Acest salut se ține 40 de zile, până la Înălțarea Domnului, iar în ziua Înălțării spunem: „Hristos S-a înălțat!” – „Adevărat S-a înălțat!”.
Tradiții de Învierea Domnului în funcție de zonele țării
În Maramureș, de exemplu, băieţii se duc la stropit, acolo unde sunt fete în casă, le stropesc cu parfum în noaptea de Înviere. Pe de altă parte, în regiunea Moldovei, creștinii duc merinde la biserică, inclusiv ouă roşii, sare, pască, florile de pe pască. Acele flori se dau apoi de mâncare la vite pentru a fi sănătoase. De asemenea, aceste merinde se sfințesc la biserică, trei zile la rând, obligatoriu.
În Ţara Bârsei, în noaptea de 15 spre 16 aprilie se face o petrecere care adună întreaga comunitate. Mai precis, se face un foc de tabără unde se adună tinerii și se distrează.
În schimb, prin Câmpulung Moldovenesc, datina este total diferită. Creștinii se adună și se roagă în grup.
În Ţara Moţilor, oamenii merg la biserică și opresc direct la cimitir pentru a duce mâncare celor plecați dintre noi. După Paște, există și sărbătoarea Paştele Blajinilor, când se merge din nou la cimitir și se dă de pomană, iar preoții fac slujbă celor morți.