fbpx

Top șapte alimente care deshidratează! Evită să le consumi pe caniculă

Deshidratarea are efecte greu de suportat pe caniculă. Evită orice alimente care deshidratează și încearcă să consumi mai multe salate și fructe suculente. Iată un top al alimentelor care nu trebuie consumate în zilele fierbinți.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Când temperaturile trec de 30 – 32°C este declarată canicula, iar zilele acestea trebuie să fim foarte atenți ce mâncăm și ce bem, transmite libertatea.ro.

De multe ori, mâncărurile grele și sărate ne pot face rău în zilele foarte calde.

De asemenea, alcoolul, mai ales băuturile tari, trebuie evitat.

Evită aceste alimente care deshidratează și încearcă să consumi mai multe lichide: apă minerală, supe și compoturi reci sau limonade.

Top 7 alimente care deshidratează

Sparanghelul

Pe cât este de bun și hrănitor sparanghelul, pe vremuri rezervat doar celor mai bogați, pe atât este de nedorit în zilele caniculare.

Trebuie să știi că sparanghelul este un puternic diuretic și va favoriza eliminarea lichidelor pe care le bei mai des în zilele foarte calde.

Ar fi bine să eviți această legumă vara și să o consumi mai degrabă primăvara, pentru numeroasele ei beneficii asupra inimii și digestiei.

Carnea la grătar

Oricât ar fi de gustoasă, carnea la grătar nu este indicată în zilele foarte calde. Sărată și condimentată, ea necesită o cantitate mai mare de lichide pentru a fi procesată de organism.

Fie că este de pui sau de porc, carnea la grătar deshidratează și ar fi bine să o eviți. Mai bine mănânci pește la grătar pe caniculă.

Gustările sărate

Oricât de mult ne plac pufuleții, chips-urile sau sărățelele, trebuie să știm că sarea în exces nu ne face deloc bine în zilele foarte călduroase.

Prea multă sare provoacă un dezechilibru electrolitic și afectează funcția rinichilor. Pune gustările sărate pe lista de cumpărături după ce trec zilele caniculare.

Pâinea 

Pâinea va fi mereu pe lista cu alimente care deshidratează. Pâinea absoarbe lichidele, ba chiar ne constipă, dacă nu consumăm suficiente lichide la o masă.

De aceea, pâinea trebuie consumată cu moderație în zilele calde, doar două felii la o masă.

Mezelurile

Sărate și condimentate, mezelurile ne vor face să bem multă apă după ce le consumăm în zilele călduroase.

Ele păcălesc organismul să rețină apă, vom avea senzația că ne umflăm când este foarte cald afară, și afectează rinichii.

Cafeaua

Mulți dintre noi abia funcționăm dimineața fără cafea. Dar cafeaua deshidratează, mai ales cafeaua naturală, fiartă la ibric.

Este bine să te rezumi la o singură ceașcă dimineața și să o eviți la orele prânzului, când trebuie să bei lichide care asigură o bună hidratare a organismului.

Băuturile energizante și dulciurile concentrate

Evită bomboanele, rahatul, acadelele, prăjiturile pline de cremă sau băuturile energizante.

Ele intră pe lista cu alimente care deshidratează. Dulcele concentrat îți face mult rău în zilele foarte calde: scade imunitatea organismului, favorizează transpirațiile abundente, pierzi multă apă, afectează digestia și rinichii, accelerează bătăile inimii.

Principalele efecte ale deshidratării:

  • dureri de cap/migrene
  • probleme cu tensiunea arterială
  • aritmii cardiace
  • insuficiență respiratorii
  • senzație de vertij/ amețeală și totodată senzație de greață.

Articole asemănătoare

Back to top button