fbpx

Tehnologia 5G: Opinii pro și contra. Este sau nu nocivă pentru sănătate?

În ultima perioadă, în presă au apărut tot mai multe dispute despre efectele celei „de-a cincea generație”. Până în prezent, peste 3500 de moldoveni au semnat o petiție împotriva tehnologiei 5G, considerând că este periculoasă pentru sănătate.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Pentru a face o claritate în acest subiect, ZUGO a solicitat opiniile mai multor specialiști, dar și a prezentat în materialul de mai jos anumite aspecte importante ale problemei.

Anterior, Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică din Republica Moldova (ANSP) a dezmințit informaţiile apărute în spaţiul public care ar insinua o legătură între implementarea tehnologiei 5G şi evoluţia pandemiei de COVID-19. Totuși, ANSP a precizat că „îngrijorările specialiştilor privind afectarea sănătăţii de utilizarea reţelelor mobile se referă, în general, la radiaţii şi nu au nicio legătură cu infecţia cu noul coronavirus”.

În 2015, 215 oameni de ştiinţă din 41 de ţări au transmis un semnal de alarmă către Naţiunile Unite (UN) şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Chiar înainte ca 5G să fie propus, mai multe petiţii şi apeluri din partea comunităţii ştiinţifice internaţionale, incluzând Apelul Freiburger, semnat de peste 3000 doctori, au solicitat oprirea expansiunii tehnologiei wireless şi au propus un moratoriu asupra noilor staţii de bază.

Inițiatorul petiției lansate în RM, Ion Varaniță, a susținut: „Primul indiciu că sunt nocive, este faptul că nici o companie de asigurări de viață nu asigură oamenii contra radiațiilor 5G. Există o petiție internațională, în care s-au expus peste 250 de oameni de ştiință împotriva noii rețele de comunicare. Desigur că dezavantajele nu vor fi mediatizate, nu este în interesul companiilor de telefonie mobilă”.

Menționăm că o petiție asemănătoare a fost inițiată și în România, iar până în prezent, circa 27.000 de români au semnat împotriva 5G.

În 2019, tehnologia 5G a fost testată în Moldova de un grup de telefonie mobilă. Ex-ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a menționat că: „țara noastră ar putea servi drept o țară de testare a tehnologiilor performante”. Pe de altă parte, în lume există o dezbatere destul de acerbă asupra efectelor noii tehnologii asupra omului și mediului înconjurător, dar și riscul ca datele personale ale utilzatorilor 5G să ajungă pe mâini străine.

Potrivit The Brusseles Times, împotriva serviciului 5G se pronunța anterior și ministrul belgian al Mediului, Celine Fremault: „Nu pot să salut această tehnologie dacă standardele de radiații, care trebuie să protejeze cetățeanul, nu sunt respectate, fie că este vorba de 5G sau de o altă tehnologie. Oamenii de la Bruxelles nu sunt cobai, a căror sănătate o pot vinde cu profit. Proiectul pilot nu este fezabil în contextul standardelor actuale de radiație”.

Profesor emerit în Biochimie și științe medicale de bază de la Universitatea de Stat din Washington, Martin L. Pall, într-un studiu, a susținut că: „Odată cu implementarea 5G pot fi dezvoltate boli precum: demența de Alzheimer la debut foarte timpuriu, autismul și ADHD cauzate în principal de expunerile la radiațiile 4G/5G, deteriorarea masivă în bazinul genic uman, cauzată de efectele ADN-ului în spermatozoizii umani, moarte cardiacă bruscă răspândită pe toate intervalele de vârstă”.

Și alți specialiști, în unele studii științifice, au încercat să accentueze „efectele nocive” ale 5G, menționând de deteriorarea diverselor plante și afectarea animalelor sălbatice, precum şi animalelor de laborator, incluzând: mamifere, broaște, păsări, furnici, albine etc.

În acest sens, președintele Asociației Naționale a Apicultorilor din Moldova, Ion Maxim, ne-a transmis: „Dacă este periculoasă pentru omenire și albine, desigur că suntem împotriva acestei tehnologii. Eu specific, totuși, că nu sunt specialist în domeniul IT sau ce e legat de pericolul eminent de la sistemul 5G”.

5G este generaţia a cincea de viteză în telefonia mobilă, aceasta fiind succesoarea tehnologiei 4G. Odată cu implementarea noii tehnologii, viteza transferului de date va creşte, iar timpul de răspuns va fi îmbunătăţit.

Inginerul în IT, Cristian Dolință, ne-a spus: „5G permite transmiterea de date, teoretic, la 20 de Gbs pe secundă. Esenţa tehnologii 5G constă în revizuirea modalităţii de interacţiune cu reţeaua. Frecvenţa de transmitere a undelor 5G este de 6 GHZ, ceea ce permite lărgirea canalului de transmitere a datelor, mărirea ariei de acoperire, iar pentru companii este ieftinirea cheltuielilor pentru staţii de transmitere, întrucât numărul acestora va fi mai mic în comparaţie cu 4G.

Odată cu apariţia 5G este posibilă dezvoltarea tehnologiei Device To Device, numele căreia explică tot. Va fi posibilă transmiterea de date directă între două dispozitive. La fel, scade timpul de răspuns a radio interfeţei, astfel ping-ul va scădea până la patru milisecunde, aceasta este important pentru dezvoltarea autopilotului în automobile – întrucât acesta are nevoie de comunicaţii cât mai rapide cu reţeaua. Odată cu 5G, autopilotul în maşină va fi cu un pas mai aproape de implementarea în masă.

Un factor pozitiv pentru 5G este că va da un imbold pentru dezvoltarea noii tehnologii, întrucât ping-ul va fi foarte mic. Multe operaţiuni vor fi calculate pe server şi trimise pe dispozitiv. Astfel dispare necesitatea de a avea dispozitive puternice, întrucât serverul va efectua toate calculele. Dispozitivele vor deveni mai ieftine.

Un minus real pe care îl pot deduce – companiile de publicitate vor avea un acces mai larg la informaţiile despre dispozitiv şi utilizator, astfel va creşte numărul publicităţilor generate individual pentru fiecare utilizator.

Acum, ce ţine de panică, radiaţie şi toate fricile cauzate de 5G. Radiaţia este de două tipuri care ionizează şi care nu ionizează. Pentru ca radiaţia să poată ioniza – ea are nevoie de intensitate mare, ceea ce nu are 5G, nu îi ajunge putere ca să modifice şi să ionizeze ţesuturile. Unicul lucru pe care îl poate face nu numai 5G, dar şi reţeaua WiFi, chiar şi actualul 4G – poate încălzi nesemnificativ ţesuturile.

Puterea de pătrundere a acestor unde în corpul uman nu este mai mare de câţiva milimetri şi nu prezintă pericol pentru sănătate. În China deja funcţionează reţeaua 5G şi nu se observă anomalii”.

ZUGO precizează că opiniile din acest material aparțin persoanelor vizate și nu portalului de știri.

Autor: Serafim Gangan, stagiar.

Articole asemănătoare

Back to top button