fbpx

„Sunteți niște sovietici împuțiți”. Experiența unor moldovence, studente în România, care ar fi fost discriminate din cauza accentului basarabean

Pe adresa redacției noastre a sosit un mesaj din partea unei tinere moldovence, revoltate de felul cum ar fi fost tratată la Facultatea de Arte din cadrul Universității Dunărea de Jos, Galați. Potrivit fetei, administrația instituției de învățământ ar fi discriminat-o pe ea, dar și pe alte trei colege, din cauza naționalității și felului de a vorbi în limba română.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Tânăra spune că atitudinea rectorului universității, dar și a altor profesori ar fi fost una înjositoare chiar din primul an de studii: „Prima noastră întâlnire cu rectorul a început cu expresia – „Sunteți niște sovietici împuțiți care profitați de banii statului român”. Am fost umilite doar pentru că suntem moldovence și profesoara noastră de an era din Bulgaria”.

Cele patru studente din Republica Moldova ar fi trebuit să participe, în 2017, la un Festival din București, însă în urma unei ședințe extraordinare din cadrul Facultății de Arte, s-ar fi votat anularea plecării lor, pe motiv că „fetele nu vorbesc corect românește”.

Acum, după trei ani, una dintre cele patru absolvente ale instituției de învățământ a relatat întâmplarea pe pagina sa de Facebook. Tânăra a scris despre „atitudinea rușinoasă” și indiferența dascălilor atunci când studenții participau la diverse concursuri, festivaluri sau concerte.

„Îți mulțumesc, facultate, pentru ignoranță, lipsă de respect… Mulțumesc pentru faptul că nu ai fost niciodată mândră că suntem studenții tăi, pentru că nu ai avut niciodată dorința să ne cunoști cu adevărat, că nu ai vrut să treci peste stereotipurile pe care le-ai avut”, a adăugat absolventa în mesaj.

Aceasta a menționat și despre faptul că profesorii ar fi venit rar pe la ore, că adesea ar fi făcut lecții pe întuneric deoarece erau deconectați de la lumină. „Am fost și studentă, și tehnician, și femeie de serviciu”, spune moldoveanca.

„Chiar dacă am fost numite „sovietici împuţiţi”, nu ne-am simţit discriminate. Nu această etichetă ne-a deranjat cel mai mult în cei trei ani de studii. Prin postarea de pe Facebook am vrut să scoatem în evidenţă sistemul putred care este în Galaţi, la Facultatea de Arte, Specializarea Actorie, chiar dacă au trecut trei ani. Acel sistem din a cărui cauză am fost blamate şi am trăit o experienţă nu tocmai plăcută; lipsa de specialişti, dezinteresul faţă de studenţi, absenţa sau întarzierea lor.

În postarea de pe Facebook am menţionat şi profesorii buni pe care i-am avut. Nu ţinem neapărat să le dăm numele. Noi nu acuzăm toate universităţile din România sau întreg sistemul de învăţământ din România şi nici alte specializări din cadrul Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi. Noi vorbim despre experienţa noastră personală, experienţă care ne-a lăsat cu sechele” – au precizat studentele, prin intermediul ZUGO.

În secțiunea de comentarii s-au afirmat și trei profesori. Una dintre ei, Ioana Visalon, a negat cu înverșunare că ar fi lipsit de la orele de curs sau că ar fi jignit vreun student. Celălalt cadru didactic, Radu Horghidan, a îndemnat tinerele moldovence să îi scrie în privat despre reproșurile pe care le au la adresa administrației Universității.

„Am înțeles sentimentul de nedreptate, dar cred că partea emoțională întunecă de multe ori judecata limpede, iar la teatru oricum e greu sa putem fi realmente obiectivi în relație cu propria munca, de care în mod cert ne atașăm emoțional. Totodată, sunt sigur că lucrul efectiv la piesă și reprezentațiile de la Galați v-au oferit instrumentele necesare pentru a va găsi locul în profesie, loc pe care îl cautam mulți ani până sa îl găsim”, a adăugat profesorul din cadrul instituției de învățământ.

Cele patru studente susțin că o singură profesoară, Maria Ganeva, le-a susținut și a luptat alături de ele pentru a se face dreptate. Cadrul didactic a relatat, tot pe Facebook, despre acea ședință la care s-a luat decizia menționată mai sus.

„Nu a existat nicio discuție – totul a fost pregătit cu o zi înainte – a fost organizat fulgerător în așa fel ca toată lumea să voteze „contra” (plecării fetelor la festival). „Pro” am votat doar eu și încă o profesoară. Această ședință, scandaloasă în esență, a avut loc pe 5 iulie, cu trei zile înaintea plecării la București, la Festivalul Internațional al Școlilor de Teatru, unde spectacolul nostru era programat pe scena Teatrului Bulandra, Sala Grădina Icoanei… La ședință, colegii mei și conducerea facultății au recunoscut că spectacolul este bun, dar votează împotriva plecării la Festival, singurul argument fiind accentul moldovenesc (basarabean) al studentelor mele”, a scris profesoara, Maria Ganeva, pe rețelele de socializare.

Acum, trei ani mai târziu, fetele și-au dorit să facă publică această poveste, însă „postările au servit drept un motiv în plus pentru a fi atacate de către conducerea Facultății” – susțin ele. Menționăm că profesoara de an, care a susținut fetele, nu a mai primit grupe de studenți și a fost repartizată să predea alte discipline. Moldovencele susțin că aceasta ar fi umilită de către profesorii mai tineri.

Nici decanul Facultății de Arte, Teodor Nița, și nici prodecanul, Gabriel Bulancea, nu au venit cu o reacție la acest subiect.

Articole asemănătoare

Back to top button