fbpx

Sunt sau nu sigure căpșunile din piețele Moldovei? Răspunsurile și recomandările Agenției pentru Siguranța Alimentelor

Cu referință la informațiile apărute recent în presă cu privire la conținutul de nitrați în căpșuni, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a venit cu o reacție la acest subiect și, totodată, cu o serie de sugestii pentru consumatori.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit ANSA, anual este monitorizat conținutul reziduurilor de pesticide și nitrați în produsele alimentare de origine vegetală, inclusiv în căpșuni. În cadrul Programului de verificare pentru anul curent, urmează să fie prelevate peste 672 de probe pentru a determina nivelul de nitrați și alte substanțe toxice periculoase.

Totodată, Agenția recomandă procurarea produselor doar din locuri autorizate, unde sunt însoțite de certificatul de inofensivitate sau buletinul de încercări, eliberat de către un laborator acreditat. Cu toate acestea, responsabil de calitatea produselor agroalimentare, scoase în vânzare, o poartă producătorul.

Investigațiile pentru determinarea conținutului de nitrați se efectuează doar în laboratoarele acreditate, iar dispozitive digitale din comerț (nitratoteste) nu pot fi verificate metrologic, astfel rezultatele obținute cu privire la conținutul de nitrați nu sunt considerate veridice. De asemenea, limitele maxime folosite de aceste dispozitive nu coincid cu legislația națională.

Articole asemănătoare

Back to top button